Dört gün süren kongrenin açılış törenine, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Temizel, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma - Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Mecit Ramazan Barın, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Üsküdar Üniversitesi ÜSESKOM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Konrot, Anadolu Üniversitesi DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken, The European Association on Early Childhood Intervention (EAECI) Yöneticileri Noor Van Leon ve AssociateP rofessor Ana Maria Serrano, Can Child Centrefor Childhood Disability Research, Faculty of Health Sciences Yöneticisi Associate Professor Olaf Kraus De Camargo, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Özel Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emre Ünlü, HKÜ Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Latife Özaydın, Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri, kongre katılımcısı akademisyenler, aileler ve öğrenciler katılım gösterdi.
UDEMKO2023, 8 Ekim Pazar gününe kadar Anadolu Üniversitesinde devam etti. Kongrede 22 panel düzenlendi ve Türkiye ve dünyanın dört bir tarafından gelen akademisyenler bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Toplamda 19 poster, 100 sözlü bildiri ve çok sayıda çevrimiçi bildiri ile gerçekleştirildi. Bunların yanı sıra toplam 127 kişi çalıştay ve panelist davetlisi olarak kongrede yer aldı.
UDEMKO, son 2 yıldır Erken Çocuklukta Müdahale Derneği (EÇOMDER) Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eğitimi Destekleme Vakfı (EDEV) ile birlikte düzenleniyor.Dünya Erken Müdahale Birliği (International Society on Early Intervention-ISEI) ve Avrupa Erken Çocuklukta Müdahale Derneği (Eurlyaid-The European Association on Early Childhood Intervention-EAECI) tarafından da destekleniyor.
Prof. Dr. Diken: Özel eğitim gereksinimlerini minimuma indirgeyebiliriz
Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken UDEMKO2023 kapanış gününde yaptığı açıklamasında şöyle konuştu, ‘’1500 kişiye yakın Türkiye’nin dört bir tarafından, erken müdahale alanında çalışan, öğrenci olan psikologlar, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişimciler, özel eğitimciler öğrenci olarak buradaydılar. Öğrencilere ve ailelere var olan güncel konuları anlatan profesörlerden, doçentlerden oluşan 150’den fazla akademisyen kongremizde bilgilendirme yaptı. 4 gün boyunca sabah 9’dan akşam 7’ye kadar süren sunumlar gerçekleştirildi. Yurt dışından da Uluslararası Dünya Erken Müdahale Derneği ve Avrupa Erken Müdahale Derneği başkanlarından oluşan 5 kişilik bir heyeti de konuşmacı olarak katıldıkları kongremizde ağırladık. Konumuz dezavantajlı küçük çocuklar ile aileleri, tanısı olan ya da risk altındaki küçük çocuklardı. Bu konunun ülkemizde giderek öneminin arttığını görüyoruz. Çünkü bugünün çocukları yarının büyükleridir. Özel çocuklarımızı küçükken ne kadar bağımsız, ne kadar üretken, ne kadar başarılı olabilecek hale getirirsek, ağaç yaş iken eğilir biliyorsunuz, hem ülke ekonomisine, hem ailelere hem de çocukların özel eğitim gereksinimlerini minimuma indirgemede fayda sağlamış olacağız. Ailelerin ulaşabilmeleri için, udemko2023.com internet adresine tüm sunu, çalışama ve dokümanları yükleyeceğiz. Bu yıl yoğun bir katılım ile tamamladığımız kongremize emeklerinden dolayı, Anadolu Üniversitemize, Engelliler Araştırma Merkezimize, düzenleme kurulumuza ve katkı sağlayanherkese teşekkür ediyoruz. ’’
Anadolu Üniversitesi bu alanda güçlü
Arş.Gör. Uğur Onur Günden de UDEMKO’nun gerçekleşmesinde ev sahipliği yapan Anadolu Üniversitesi özel eğitim birimleri hakkında bilgi vererek, “UDEMKO’nun Eskişehir’de özellikle Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşmesinde en önemli faktör Üniversitemizin özel eğitimde öncü bir üniversite olmasıdır. Hem öğrenci niteliği hem kampus içerisindeki erişilebilirlik, hem de akademik kadronun özellikle özel eğitim alanında çok güçlü olmasıdır. Bir diğer güçlü olduğumuz nokta ise, üniversite içerisindeki birimlerdir. Bunlardan Engelliler Araştırma Enstitüsü Türkiye’deki ilk ve tek enstitüdür. Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) yine alanında ilk merkezdir. Aynı zamanda İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (İÇEM), Engelliler Yüksekokulu gibi hizmet sağlayan kurumlarımız özel eğitim alanında Üniversitemizi Eskişehir’i öne çıkaran, güçlü kılan unsurlardır” diye konuştu.
Anadolu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Uğur OnurGünden, ‘’Bu yıl 7’ncisi düzenlenen UDEMKO’yu yoğun bir katılımla ve yüksek bilgi alışverişi ile tamamladık. Kongremizin verimli ve faydalı geçmiş olduğuna ve bu alandaki çalışmalarımıza yeni bir ivme kazandırdığına inanıyorum. Tüm katılımcılarımızın aynı duyguları paylaştığını umuyorum. Kongremizin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese ve özellikle de hazırlık sürecinde sağlamış oldukları emek ve destekten ötürü düzenleme kurulumuza şükranlarımı sunuyorum’’ dedi.
UDEMKO’ya robot ‘ADA’ damgası: Dikkatleri üzerine çekti
Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı Direktörü Alperen Sağdıç UDEMKO’ya getirdikleri Robot ‘ADA’ hakkında bilgi vererek, ‘’SOBE Vakfı 360 öğrenci ve 85 öğretmen ile özel eğitim hizmetleri veriyoruz. Konya’da bulunan vakfımız pek öğrencimiz burslu olarak eğitim hizmetlerimizden yararlanıyor. Vakfımızda yardımcı teknolojilerden de faydalanıyoruz. Otizmli çocukların eğitimlerinde robotlardan da yararlanıldığını gördük. Bu kapsamda bir araştırma yaptık ve Anadolu Üniversitesi bize destek oldu ve BAB projesi kapsamında ‘ADA’ robotu uygulama çalışmalarımızda kullanmamız için bir süreliğine bize tahsis etti. ADA ile otizmli çocuklarda taklit becerilerini, soru cevap becerilerini çalışıyoruz. ADA, otizmli çocuklarla çalışan ilk Türk robot. ADA, bir ilke daha imza atarak, UDEMKO’da yer alarak, katılımcılarımıza sahnede bilimsel bir bildiri sundu. Bu da Türkiye’de hatta dünyada ilk kez yaşandı diyebiliriz. Kongremize renk kattı. Tüm katılımcılarımızın dikkatini çekti. Anadolu Üniversitesi gibi diğer tüm üniversiteler de robotların temini ve kullanımını desteklemeli. Özel gereksinimli ve normal gelişim gösteren tüm çocuklarda da iletişim becerilerini geliştirmek için kullanılmaya başlanmalı’’ diye konuştu.
Robot ADA Şehir Gazetesi’ni de selamladı
Öte yandan, UDEMKO’nun maskotu haline gelen robot ADA gazeteniz Şehir’i de selamladı. ‘’Şehir Gazetesi UDEMKO’ya hoş geldin. Sizi burada gördüğüme mutlu oldum’’ dedi.