Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy Şehir Gazetesi’ne ziyarette bulundu. Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve HaberTime Medya Grup Başkanı Murat Keskin’in karşıladığı Aksoy, ziyarette Eskişehir adına önemli açıklamalarda bulundu.
“Uçak mesafesi bakımından çok cazip olmayabiliyor”
Ziyarette dikkat çeken açıklamalarda bulunan Aksoy, “Eskişehir’de diğer illere göre farklılık arz eden en önemli boyutu nüfus yoğunluğunun ağırlıklı olarak il merkezinde olması. Yüzde 89,50’si il merkezinde yaşayan bir şehir. Bu durumunun avantajları bazen de dezavantajları var. Özellikle üç üniversitesi oldukça önemli. Her ilde kamuya ait üç üniversite yok. Daha büyükşehirler de bile belki yok. 72 bine yaklaşan öğrenci sayısı var. Bu da hem kent ekonomisine hem de kentin daha farklı bir boyuta gelmesinde ciddi bir katkı sağlıyor. Üniversiteler belirli bir gelişmişlik durumuna da ulaşmışlar. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi hepsi belli bir gelişmiş düzeyini yakalamış olarak karşımızda duruyor. Bir üniversitenin bünyesinde havalimanı olması çok özel bir durum ve belirli bir ölçüde işletiliyor. Hocalarımızdan bilgi aldım. Şu aşamada hac, umre noktasında bazı uçuşlar devam ediyor. Bu yıl muhtemelen 90 bin civarında kapatacak gibi duruyor. Eskişehir’den halkın beklentisi uçuşlar olabilir mi diye tabi Eskişehir birçok yere yakın olduğu için uçak mesafesi bakımından belki çok cazip olmayabiliyor” dedi.
“Lokomotifte öncü bir kent”
Vali Hüseyin Aksoy ziyarette şu açıklamalarda bulundu;
“Kent belirli alanlarda ciddi bir kümelenme noktasında belirli bir aşamaya gelmiş. Havacılık sektöründe Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi, hem Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın burada varlığı gerek helikopter gerekse uçak sanayiinde ciddi bir anlamda üretim gerçekleştiriliyor. Dünyada uçuş yapan birçok uçakta Eskişehir’de üretilen parçalar var. TEI burada devletin önemli bir kurumu çok ciddi çalışmalar yaptı ve Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarına çok önemli katkılar sunacak olan bir firma. Güzel çalışmalar ortaya koyuyor ve oldukça kendisini geliştirdi ve hedeflediği noktalara doğru hızla ilerliyor. Eskişehir lokomotif üretiminde demiryolları sektöründe çok öncü kentlerden biri. Madencilik sektöründe önemli bir kümelenme var. Beyaz eşyada aynı şekilde önemli bir üretim merkezi. Eskişehir’in geliştirdiği ve Türkiye’ye ve Dünyaya mal olmuş markaları var. ETİ, Sarar, Arçelik’in bir kuruluş noktası, Ford Otosan, kamyon fabrikası bunların hepsi kent ekonomisine, ihracatına önemli katkılar sunan kuruluşlar.”
“Yatırımcılar için cazip bir nokta oluşturacak”
Vali Aksoy, “Sanayi bakımında da büyük bir organize. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip. Yaklaşık 34 milyon metrekarelik bir alana sahip. Sivrihisar’da kurulan organize sanayi bölgesi de şu anda yatırımcılara tahsis edilmeye başlandı. Zannediyorum yakın bir zamanda belirli bir doluluğa ulaşılacaktır. Beylikova’daki Besi Organize Sanayi Bölgemizde de yer tahsislerini yapmaya başladık. Yatırımcılar için cazip bir nokta oluşturacak. Hem küçük sanayisi ile hem de organize sanayi bölgeleri ile önemli bir sanayi kuruluşu diyebileceğimiz noktada bir potansiyele sahip bir kent. Sağlık bakımından ise üniversite hastanesi, Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi ile Eskişehir’de önemli sağlık hizmetleri sunulmasına fırsat veren bir konumda. Özellikle Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Hastanesi kamu adına Sağlık Bakanlığı’nın hastaneleri bakımından belirli bir standartta sağlık hizmeti sunma kapasitesine sahip olan hastanelerimiz. Bunlar şehrin önemli avantajları diyebileceğimiz bir konumda. Bütün demiryollarının kesişme noktası. Hızlı trene sahip bir kent. Bu da oldukça önemli bir avantaj. İstanbul’a Ankara’ya yakın, Bursa ve İzmir’e yakın diyebileceğimiz bir lokasyonda. Bunlar da kentin önemli avantajları olarak değerlendirebileceğimiz hususlar” ifadelerini kullandı.
Vali Aksoy açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Üniversitelerde kan kaybı oluşmaya başladı”
“Üniversitesi olarak bir Ankara bir İzmir kadar öğrenci sayımızın olması mümkün değil ama Eskişehir’i diğer benzer büyükşehirlerle karşılaştırdığınızda bir tık daha yukarda. Aydın’da tek üniversite var yaklaşık 30-35 bin civarında öğrenci var. Üniversitelerin başarısı olarak Türkiye genelinde de bazı üniversiteler uluslararası tanımlamalarda çok arzu ettiğimiz noktada değiliz. Daha iyi olmalıyız her yönüyle geliştirmek lazım. Ankara ve İstanbul’daki üniversiteleri de uluslararası üniversiteler ile kıyasladığımızda arzu edilen başarıyı yakalayamadığımız noktalarımız da olabilir. Daha çok gayret göstermek lazım o kanaatteyim”
Eskişehir’deki sağlık hizmetlerini de değerlendiren Vali Hüseyin Aksoy, “Hastaneler ise özel hastaneler açıldıkça kamudaki hocaların bir kısmı özel hastanelere gittiler. Bu sadece Eskişehir için değil Türkiye’nin birçok şehrinde benzer durum oldu. Biraz üniversitelerde kan kaybı oluşmaya başladı. Malpraktisle ilgili kanunun çıkmış olması, biraz daha özlük hakları ile ilgili iyileştirmeler tekrar kamuya doğru yönelme eğilimi ortaya çıktı. Önceki dönemlerde tamamen yasaklı son dönem muayenelerinin açılmaya başlanması veya yargı kararlarıyla bunu delme teşebbüsleri hizmet noktasında farklı bakış açılarını da ortaya koydu. Bir toparlanma var bu sadece Eskişehir’e özgü bakmak doğru olmaz benim aldığım bilgilere göre dışarıdan da hastalarımız geliyor ama belki eski yoğunlukta değil. Kütahya, Bilecik gibi şehirlerden hastalar geldiği yönünde bilgiler var. Zannediyorum gelen uzun vadeli hastalara yönelik olarak da bir misafirhane var. Kalacak yeri olmayanlar misafir ediliyor. Bu tür hizmetler de veriliyor.”
“Farklı gümrüklerden ihracat yapıldığı için rakamlar doğru olmayabilir”
Eskişehir’in ihracat rakamları hakkında da konuşan Vali Aksoy, “Eskişehir’deki firmaların büyük bir kısmı belki merkezleri başka bir yerde ve ihracatı oraya yazılıyor. Genel olarak birçok şehirde bu tepki var ve eleştireler de var. Eskişehir’de üretilen bir ürünün Gümrük İdare İzmir’den ihracatını yaptıysa İzmir’e, Bursa’ya ya da Kocaeli’ne yazılabiliyor. Bu hep Türkiye’de eleştiriliyor Aydın’da da aynı eleştiriler vardı. Bu konuda bir çalışmanın yapıldığı, illere bunun yazılacağı yönünde görüş de var. İllerin gerçek ihracat rakamları ortaya çıkarsa biraz daha sağlıklı verilere ulaşmak mümkün. Eskişehir bir liman kenti olmadığı için buradan deniz yoluyla doğrudan ihracat yapma şansı yok dolayısıyla farklı gümrükler üzerinden ihracat yapıldığı için bu belki Eskişehir’in gerçek ihracat rakamına yansımıyordur diye değerlendiriyorum. Daha iyi olabilir mi olabilir. Birçok alanda çalışmalar yapılıyor daha iyi bir noktaya gelecektir. Yapıcı eleştiriler mutlaka olmalı ki doğru doğruyu iyiyi bulalım ve bulma noktasında gayret gösterelim. Her şey iyi dediğimizde bazen rehavete kapılabiliyoruz” dedi.
“Dilenmeyi Eskişehir’in gündeminden çıkaracağız”
Eskişehir özelinde hedeflenen projelere ve yapılan çalışmalara değinen Aksoy şöyle konuştu; “Kenti biraz daha yakından tanımaya gayret ediyorum. Gördüğüm ve müdahale noktasında neler yapabiliriz boyutunda yapacağımız çalışmalar mutlaka oluyor olacaktır. Kadın sağlığı eğitimi projesi başlattık. 15-69 yaş grubundaki tüm kadınları hedef aldık yaklaşık 433 bin. Bu programımız devam ediyor onu çok önemsiyoruz. Çünkü bu kadar kadına ulaşmak ve onlara daha ayaklarının üstüne basabileceği, kendi güvenleri sağlayabilecekleri ve sağlık açısından onları daha bilinçli hale getirecek bir eğitim projesi üzerinde duruyoruz. Burada çok yaygın olmamakla beraber sokakta dilenen, çalışan çocuklarla ilgili çalışmaları başlattık. Genel anlamda dilenmeyi de tamamen ortadan kaldırma noktasında bir gayretimiz olacak. Bu konuda ilgili birimlerimizle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Üzerinde duracağız tamamen Eskişehir’in gündeminden çıkaracağız.”
“Eskişehir turizmi masaya yatırılacak”
Eskişehir’in turizmdeki payını artırmaya yönelik çalışmalara hız verildiğini söyleyen Vali Aksoy, “Eskişehir turizmden belli bir pay alıyor ama daha fazla almalı diye bir kanaat oluştu. 15-16 Şubat’ta bir turizm çalıştayı yapacağız. 9 başlık altında büyün turizm paydaşlarını davet edeceğiz. Üniversitelerle iş birliği içerisinde bir çalışma, hocalarımızla beraber koordinasyonunda yapacağız. Turizmi masaya yatıracağız. Mevcut durumumuz nedir ne yaparsak turizmden daha fazla pay alabiliriz bunu tüm sektörün taraflarıyla konuşup tartışıp daha sonra da bir yol haritası belirleyeceğiz. Burada iki turizm alanı ilan edilmiş, ama hiçbir turizm yatırımı yapılamamış. Termal anlamda belirli bir potansiyeli var ama çok öne çıkamamış. Kültür turizminde daha neler yapılabilir tartışacağız. Frig Vadisi’ne gittim, gezdim gördüm orada bazı küçük dokunuşlara başladık. Ama daha alternatif neler yapabilir bunlar üzerinde hep çalışacağız. Sağlık turizmi, termal turizm hepsi başlıklar altında, tarafları davet edeceğiz tartışacağız” şeklinde konuştu.
Ziyarette Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy nazik misafirperverlikleri adına Şehir Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve HaberTime Medya Grup Başkanı Murat Keskin’e teşekkürlerini iletip çalışmalarında başarılar dilerken, Keskin ise nazik ziyaretleri için Vali Aksoy’a teşekkürlerini iletti. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı ziyaret günün anısına çektirilen fotoğrafla sona erdi.