CHP Odunpazarı Meclis Üyesi Ali Haydar Çelik, bakımsızlığı ile dikkat çeken ve onarıma ihtiyaç duyan 706 yıllık Ak Cami ile ilgili, “Vakıflar Bölge Müdürü Ak Cami ile ilgili beni aradı. ‘Burayı biz yapmak istiyoruz ama paramız yok’ dedi. ‘Nasıl olur, vakıfların parası nasıl olmaz’ dedim. ‘Gerçekten yok’ dedi. ‘Siz hayır işleri ile de uğraşıyorsunuz gördüğüm kadarıyla’ dedi. ‘Hayırsever birilerini bulursanız bu caminin restorasyonunu ona yaptıralım’ dedi. Ben de buradan sesleniyorum, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde para yokmuş, Ak Cami’nin restorasyonuna destek vermek isteyen hayırseverler orayla ilgilenirlerse seviniriz” dedi. 

Trafiğe çözüm özel araç kullanmamak değil

AK Parti Grup Sözcüsü Mehmet Kepez ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Eskişehir çok büyük bir şehir değil, trafiğin bu kadar sıkıntılı hale gelmesi çok normal değil. Çözüm üretmezseniz veya üretmek istemezseniz bu olur. Başkanın tavsiyesine de uydum, belediyeye gelirken özel arabamla değil yürüyerek geldim. Çözüm vatandaş özel arabalarını kullanmasın toplu taşımayı kullansın, zaten kullanıyor, trafik sorununu çözmek için bu söylem çok kabul edilebilir değil. 25 yılda Eskişehir’de Büyükşehir’in açtığı bir cadde gösterin” diye konuştu. 

Vakıfların parası olmayabilir

Ak Cami ile ilgili olarak ise Kepez, “Vakıflar resmi bir kurum, belediyemiz de resmi bir kurum. Belediyeden bir şey talep edildiği zaman anında yerine getirme imkanımız var mı yok. Bunun yönetmeliği, kanunu, ihalesi, ekonomik durumu vardır. Vakıflar bölgesi sadece Eskişehir’den ibaret değil. Tabi ki yapılsın ama ihaleye çıkacaklardır, kaynak bulunacaktır vs. Eğer çok üzülüyorsak o zaman belediye olarak Sayın Başkan teklif etsin tamiratını bize versinler madem yaptıralım, belediye yaptırsın. Vakıfların parası olmayabilir”

Esnaf Sarayı’nın dibine kadar araçla gitmek zorunluluğu yok

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Ben objektif olmaya çalışan ve düşündüğünü de hiç gizlemeden saklamadan genel başkanı dahi yüzüne söyleyebilen bir politikacı olarak ne düşünüyorsam onları arz etmeye çalışıyorum. Büyükşehir Belediyemiz toplu taşıma ile ilgili trafik ile ilgili yapabileceklerini yapıyor yaptı. Özellikle toplu taşıma Türkiye’nin en modern toplu taşımasıdır. Modern Avrupa şehirlerinde merkeze özel araç girmez, girmemeli. Esnaf Sarayı’nın dibine kadar araçla gitmek zorunluluğu yok, şehirde yaşamanın külfetleri var, insanlar yürüyecek. Toplu taşıma tercih edilmelidir. Büyükşehir Belediyesi bulvarlar da açtı” dedi.

Sıkıntı çıkardılar biz kenara çekildik

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile ilgili olarak ise Kurt, “Vakıflarla biz çok uğraştık. Vakıflar Müdürlüğü Külliye ile ilgili diğer alanlarla ilgili bize bir sürü sorun çıkardı. Ak Cami’nin onarımı meselesinde Haydar Bey basına demeç vermeseydi, gelip boya bile yapılmayacaktı. Biz bu konuda vakıfların keyfi uygulamalar içerisinde olduğunu görüyoruz. Biz camiye keşfe gönderdik arkadaşlarımızı, vakıflar müdürlüğü ve Müftülük İmama, Odunpazarı Belediyesi’ni buraya neden soktunuz diye tacizde bulunmuş, sıkıntı yaşanmış, biz kenara çekildik. Bize vakıflar müdürlüğü resmi yazı yazsın biz orayı onarırız hiç sorun değil. Aynı Karapınar’da yapmadığınız camiyi mescidi biz yaptık. Biz bu konularda tutucu değiliz, biz bu konularda insanların ihtiyacını giderecek her türlü işi yaparız. O noktada camiyi de yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.

Muhabir: Beste Temel