Türkiye'deki milyonlarca emekli vatandaş ve emeklilik bekleyenler, TBMM'de görüşülmesi beklenen Torba Yasa'dan çıkacak sonuçları merakla takip ediyor. Torba yasadaki düzenlemeler, Bağ-Kur sigortalılarına iyi bir haber olabilir; ancak emekli ikramiyesi konusunda herhangi bir düzenleme yok. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu duruma dikkat çekti ve emekli ve emekli adayı vatandaşlara yönelik düzenlemeler hakkında detaylı bilgiler verdi.

Erdursun, çıraklık okullarına veya liselere staja giden öğrencilere sigortanın uygulandığını, ancak emeklilikte bu durumun bir etkisi olmadığını dile getirdi. Bunun sebebi ise okulların bu öğrenciler adına sadece yüzde 1 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi yatırıyor olması. Diğer primlerin ödenmiyor olması ise, bu prim ödemelerini emeklilikte işlevsiz kılıyor.

Özgür Erdursun, Torba Yasa'da Bağ-Kur sigortalılarına yönelik sevindirici gelişmeler olduğuna işaret etti. Ancak bunun tüm Bağ-Kur sigortalılarını kapsamadığını belirtti. Yeni düzenleme, sadece basit usul mükelleflerini kapsayacak. Ancak şirket ortakları ve esnaflar bu kapsama dahil olmayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın emeklilik aylıklarındaki artış konusunda yıl sonunu gösterdiği hatırlatıldı. Erdursun, Ekim ayında emekli ikramiyesinin sadece en düşük emekli aylığı üzerinden yapılacağını belirtti. Eğer bu durum gerçekleşirse, en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 TL olanların aylığı 10 bin TL'ye tamamlanacak. Bu durum da emeklinin maaşında 2 bin 500 TL'lik bir artışa yol açacak.

Özgür Erdursun'a göre en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL olanların aylığı 10 bin TL'ye tamamlanacak. Ancak diğer emeklilere herhangi bir ek ödeme olmayacak. Bu durum, en düşük emekli aylığı olan kişinin aylık gelirini 2 bin 500 TL artıracak.

Kaynak: Haber Merkezi