Eskişehir için çalışmaya hızla başladık
Göreve geldiği günden bu yana geçen süreci değerlendiren Ünlüce, “Hem kendi adıma, hem Eskişehir adına hem de Büyükşehir Belediyesi adına güzel geçtiğini düşünüyorum. Eskişehir’de yapmamız gereken işlere hızla başladık. Kısa sürede yapacaklarımızı biran önce tamamladık. Diğer yapılacak işleri de tarih tarih takip ediyoruz. Alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Geceleri asfalt çalışması da çok beğenildi. Şehrin her yerini öyle yaptık. Vatandaş akşam evine girdikten sonra çalışmalara başladık” dedi.
Talebin altı katı kadar bağış aldık
Kent Lokantası ile ilgili birinci ayı geçirdik ve ziyaret edip çalışmaları takip ediyoruz. Girdiğim andan itibaren nasıl bir ihtiyaç olduğunu gördüm, çok ilgi var ve teşekkür eden, dua edenler var. Bu hizmetlerin bu kadar karşılık görüyor olması bizim açımızdan güzel ama ülkenin geldiği durum açısından bakınca insan üzülüyor gerçekten. Askıda yemek uygulamasının sayısı da çok güzel. Askıda yemekten yiyen sayısı bini bile bulmadı, bu da Eskişehir halkının ne kadar vicdanlı olduğunu gösteriyor, gelip oradan hak etmeyen birileri faydalanmıyor. Biz bize gelen talebin altı katı kadar bağış almış durumdayız. Bu da güzel, Eskişehir’de ihtiyacı olmayan hiç kimse askıda yemeği kullanmıyor”
Halkın mutfağı projemizi hayata geçireceğiz
Ünlüce açıklamasına şöyle devam etti, “Bir projemiz daha var ona, ‘halkın mutfağı’ adını vereceğiz. Özellikle bazı mahallelerde yaşayan ve lokantaya bile gelmeye durumu olmayan insanlar var. Bir aşevinden yemek alan grubumuz var ama bazısı da aslında durumu olmamasın rağmen aşevinden yemek almayı kabullenmiyormuş. Ya da çok az parası var ama lokantadan da yemek alacak durumu olmayanlar var. Onlarla ilgili halkın mutfağı çalışması ile halk ekmek büfelerimiz benzeri bir çalışma olacak ve ilk olarak beş bölgede başlayalım diye düşünüyoruz. 2025’de yapacağız bu çalışmayı. Burada büfeleri kurup üç çeşit ya da dört çeşit yemek olacak ve 15-20 lira gibi olacak ücreti. Lokanta mantığı değil, direk büfeden tek kullanımlık kaplarda olacak”
Şehir büyürken ihtiyaçları da büyüyor
Seçim öncesi yetmişin üzerinde projesi olan Ünlüce çalışmaları ile ilgili, “Ben projelerimin hepsini gerçekleştireceğime inanıyorum. Çoğunu zaten yapıyoruz. 77 tane projemiz var ama 5 yıl çok uzun bir süre. 5 yılda bu projelerin üzerine ilaveler de olacak. Belki yüzü geçecek. Dinamik bir şehir, şehir büyüyor, ihtiyaçları büyüyor. Kent lokantası mesela benim seçim vaatlerimde yok. Yani 77 projenin içerisinde yok. Sivrihisar’da yüzme havuzu açıyoruz örneğin Sivrihisar Belediyesi ile beraber, bu da yoktu vaatlerimizde. Havuz işletmesi kolay bir iş değil. Vaatlerimiz dışında yaptığımız işlerde şu anda bile 80’i, 90’ı geçiyoruz. Halk mutfağı da yoktu vaatlerimiz arasında, bu çalışmalarımız devam edecek. 77 değil belki 177 olacak”
Zengin bir 65 yaş üstü neden toplu taşımadan ücretsiz yararlanıyor?
Ünlüce, “Benim üzüldüğüm nokta, biz bir şekilde vaatlerimizi yerine getiriyoruz, yapmamız gereken işleri de yapıyoruz ama asıl maliyet alt yapı çalışmaları. Belediyelerin asıl yükü alt yapı. Bugün 1 km yol 2 milyona yaklaşmış. Toplu taşıma ile ilgili bütün belediyeler zararda. 65 yaş üstü ücretsiz seyahat eden kesim şehir içinde yüzde 24’e yaklaştı, ilçelerde yüzde 51 oranında bu sürdürülemez. Bu yasa ile belirlenmiş biz bir şey de yapamıyoruz. Biz artık bu konuda kanun koyucudan bunu bekleyeceğiz, bununla ilgili bir düzenleme yapılması lazım. Biz şuna karşı değiliz, 65 yaş üstüdür sadece emekli maaşı ile geçiniyordur, zar zor bir ev almıştır onlar yararlansın. Ama çok zengin bir 65 yaş üstü neden yararlanıyor bu hizmetten? Biz zarar ediyoruz, bu konuda düzenlemeler olsa biz çok daha fazlasını yaparız. Toplu taşımadaki zararımızı Devlet bir şekilde karşılayacak bir formülü bize Yasa’da yaratsa bunlar hep alt yapıya gider. Biz bu hizmetlerin hepsini yaparız ama şehirlerin alt yapısı hazır değil. Alt yapı hizmetleri yapamıyor belediyeler çok maliyetli ve şehirleri çok büyük göçler bekliyor. 20 sene sonra köylerde insan kalmayacak. Bu nüfuslar şehirlerde nasıl yönetilecek? Ne alt yapı ne imar planları hazır. Ne yağmur suyu ne kanalizasyonu hazır. Bunlara Devletin kafa yorması lazım. Bu tehlikeleri fark edip şehri bu göçlere, bu büyümelere karşı hazırlamamız lazım. Şehirleri buna hazırlayalım. Bütün kurumlar oturup bizim en azından Eskişehir’de iki tane ilçeyi büyütmemiz lazım, gelişime hazırlamamız lazım”