Türkiye, Eskişehir Beylikova'da bulunan dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervlerini işlemek için Çin ile iş birliği yapmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ekim ayında Çin'e giderek ileri düzeyde görüşmeler yapması bekleniyor.

Bu hamle, Türkiye'nin BRICS'e (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) katılmak için başvuruda bulunduğu döneme denk geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da temmuz ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelerek yüksek teknoloji uygulamalarında kullanılan metallerin geliştirilmesi konusunda iş birliğini ele almıştı.

Bloomberg HT’nin haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Türkiye'yi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu haline getirecek endüstriyel ölçekteki tesisin devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kacır, ayrıca Türkiye'yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde hammaddeden son ürüne kadar üretim zincirinin farklı aşamalarında söz sahibi konuma taşıyacaklarını vurguladı.

Çin, son 30 yılda madencilikte ve özellikle de rüzgar türbinlerinden askeri donanıma kadar birçok alanda kullanılan nadir toprak elementlerinin rafine edilmesinde önemli bir rol üstlendi. Çinli üreticiler, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinden yararlanarak Avrupa'daki pazar paylarını artırmayı hedefliyor. Türkiye halihazırda BYD ve Chery Automobile Co Ltd. ile ülkede fabrika yatırımları için görüşmeler yürütüyor.

İki yıl önce Türkiye, Eskişehir Beylikova'da dünyanın en büyük ikinci nadir toprak mineralleri rezervini keşfetmişti. Enerji Bakanlığı, hammaddeleri işlemek için bir zenginleştirme tesisi kurmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Yetkililer, Türkiye'nin Beylikova'da keşfedilen elementleri en yüksek saflıkta ayrı ayrı elementlere ayırmayı amaçladığını belirtiyor. 

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times gazetesi de bu bulgunun Çin ve Türkiye arasında iş birliği için bir fırsat yarattığını yazmıştı.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı