Türkiye, çeşitli kültürel zenginlikleri ve aksan farklılıklarıyla tanınan geniş bir coğrafya. Bir araştırma firması tarafından yürütülen bir çalışma, Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki seslenme şekillerini analiz etti ve etkileyici bir seslenme haritası oluşturdu. Bu kaynak, Türkçenin çeşitliliklerini ve bölgesel aksan farklılıklarını daha iyi anlamak isteyenlere ışık tutuyor.
Yapılan çalışma göre, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde insanlar birbirlerine bir dizi hitap şekilleriyle sesleniyorlar. Mesela Sinoplu "Aga", Artvinli "Ula", Ankaralı "La bebe", Eskişehirli "Hacım", Konyalı "Ortağım", ve Mersinli "Nörün" ifadesini sıkça kullanırken, Antalya'da "Bilader" sözcüğü daha yaygın kullanılıyor. Ancak, Tunceli halkının hitap şekilleri dikkat çekiyor.
Tunceli'nin benzersiz seslenme kültürü, kişilerin birbirlerine "Gözüm" diye seslenmesiyle tanınmakta. Bu hitap şekli, Tunceli'nin seslenme adetlerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Haritada bu tip bir hitap şeklinin benzerlerine rastlanabilir olsa da, Tunceli'nin "Gözüm" ifadesi kesinlikle kendine özgü bir hitap şekli olarak dikkat çekiyor.