Toptaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “İlçemiz ekonomisine büyük katkı sağlayan pancar üretimi sezonu üretici için hayal kırıklığı ile sona erdi. İlçemiz hudutları içinden geçen Sakarya ve Porsuk nehirlerinin kuruması, yer altı sularının azalması, girdi maliyetlerindeki anormal artışlar buna bağlı olarak tohum, gübre, mazot, elektrik giderlerindeki aşırı fiyat artışları ve bunların üstüne düşük fiyat uygulaması neticesinde pancar üreticilerimiz 2024 yılında zarar ederek hayal kırıklığına uğramışlardır.

İlçemizde 2022 yılında 1287 olan pancar üreticisi sayısı 2024 yılında 700 kişiye gerilemiştir. 2022 yılında 41000 dönüm olan pancar ekili alan 2024 yılında 38000 dönüme düşmüş olup,2023 yılında 265 bin ton pancar elde edilirken 2024 yılında üretim 200 bin tona düşmüştür.

2024 yılında yağmurların az olması, yer üstü su kaynaklarının kuruması, yer altı sularının azalması ile birlikte 80-100 metreden çekilen suların 200-300 metrelerden çekilmesi nedeni ile ilçemizde bu yıl pancar üretimi Türkiye ortalamasının altında ortalama dönüm başı 5 ton seviyesinde gerçekleşmiştir.

2024 yılında 1 ton pancarın maliyeti 2.000 TL’nin üzerinde iken üreticiye ton başı 2.375.TL ödenmesi ile üreticilerimiz alın teri ve emeğinin karşılığını alamamıştır. Üreticiye reva görülen bu fiyat eşi ve çocukları ile gece gündüz mücadele eden pancar üreticimizin vicdanlarını sızlatmıştır. İlçemizde görüştüğümüz pancar üreticileri sulu alanların azalması, yer altı sularının 200-300 metrelerden çekilmesi, girdi maliyetlerinin anormal artması ve düşük fiyat uygulanması nedeniyle 2025 yılında pancar üretiminde büyük düşüşler olacağını beyan etmişlerdir”

Teşvikler artırılmalı, girdi maliyetleri düşürülmeli 

Toptaş açıklamasına şöyle devam etti, “Pancar üretimini artırılarak dışa bağlılığın azalması için; pancar üreticisi ne kadar ekeceğini, ne kadar maliyetle ekeceğini ve ne kadara satıp ne kadar kazanacağını önceden bilerek ekim yapması sağlanmalıdır. Teşvikler artırılmalı, girdi maliyetleri düşürülmeli ve üreticinin alın terinin karşılığı hak ettiği fiyat verilmelidir. Aksi takdirde kazanamayan pancar üreticisi pancar üretmekten vaz geçecek bunun neticesinde ülkemiz dışa bağımlı hale gelip şeker ithal etmek zorunda kalacaktır. Bu sebeple pancar üreticisi tarlasına ve köyüne küstürülmemelidir”

Muhabir: Fatih Arduç