İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“​Emekliler 16 milyonu aşan sayıları ile ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Emekliler sosyal yaşamın omurgasıdır. Genç kuşakların geleceğini elleriyle yürekleri ile şekillendirerek toplumsal hafızanın temelini oluştururlar. Emeklilerin ömürlerinin geri kalan kısmını; insan onuruna yakışır bir maaş elde ederek, kaygısız mutlu ve refah içinde geçirmesi devletin ve toplumun onlara karşı en temel borcudur. Ancak yıllardır görmezden gelinen ve son olarak bütçe açığının sebebi görülen emeklilerimiz açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmeye mahkûm edilmiştir. Yapılan araştırmalarda emeklilerimizin yüzde 80’den fazlasının mutsuz ve geleceğinden emin olmadığı tespit edilmiştir" 

Emeklilerimiz açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş almaktadırlar

​Emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ifade eden Toptaş, “TÜRK-İŞ in verilerine göre dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamalarını kapsayan açlık sınırı 19.830 TL yoksulluk sınırı da 64.595 TL olarak açıklanmıştır. Sayıları 16 milyonu bulan emeklilerimiz açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş almaktadırlar. En düşük emeklilerimiz 12.500 TL emekli maaşı alırken dul ve yetim maaşları 7.859 TL ile 10.039 TL arasında, 65 yaş üstü maaşı da 4.180 TL olarak ödenmektedir. Bu verilere göre ömürlerini açlık sınırının çok altında sefaletle sürdürmeye çalışan ve yaşam mücadelesi veren emeklilerimizin bazılarının son günlerde huzur evlerine müracaat ettikleri gerçeği vicdanları sızlatmaktadır” diye konuştu.

Toptaş konuşmasına şu ifadelerde devam etti, “Gün geçtikçe ağırlaşan hayat şartları, maaşların ev kirasına bile yetmediği, market fiyatlarındaki artışlara yetişemedikleri en kötüsü yardıma muhtaç hale gelmeleri nedeniyle zekât verilecekler sınıfına düşmeleri nedeni ile hayatlarının en zor günlerini yaşayan emeklilerimiz isyan etmekte hatta yaşamak istemediklerini beyan etmektedirler”

Emeklilerin sefalet içinde yaşaması sosyal barışı da etkilemektedir

Toptaş şöyle devam etti, “Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir, her türlü zorluğu aşacak güce sahiptir. Toplumun bir kesimi refah ve mutluluk içinde yaşarken büyük bir bölümünün sefalet içinde yaşaması sosyal barışı da etkilemektedir. Milli gelirimiz adaletli dağıtıldığında toplumun huzuru ve refahı bir nebze sağlanmış olacaktır. Ülkemizi yönetenler, sayıları 16 milyonu bulan açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veren emeklilerimizin sesine kulak verilerek en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılması gerekmektedir. Kamu yöneticileri, emekli aylığı bugün emeklilerin sorunu ise yarın sizin de sorununuz olacaktır, unutmayalım.  “

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı