Besicilerin şikayetlerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, hükümetin hayvancılıkla ilgili yanlış politikalarının bedelinin üreticilere ödetildiğine dikkat çekti. Süllü, “Yem fiyatlarının yükselmesiyle üreticinin durumu her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. Bir çuval yem geçen sene 350 lirayken şu an 700 lira. Küçükbaş fiyatı bir asgari ücrete eş durumda. Hükümetin canlı hayvan ithal etmesiyle de yerli besicilere resmen ‘sen üretme’ deniliyor.” dedi.
“Üretici de vatandaş da mağdur”
Bir besici, “Günlerce, özenle yetiştirdiğimiz hayvanlarımızı satamıyoruz. Borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz bilmiyoruz. Vatandaş geliyor 15, 16 bin lira diyoruz, boynunu büküyor gidiyor. Biz de üzülüyoruz, onlar da haklı. Öncelikle bizim bu ithali durdurmamız lazım, bunun önüne geçmemiz lazım. Üreticiyi düşünüyorlarsa destek versinler yoksa bu gidişle hayvancılık bitecek, bırakacağız bu işi.” dedi.
Emekli maaşlarının bayram sonrası verilecek olmasından şikâyet eden bir üretici ise, “Emekli maaşlarını bayram öncesi vermedi, verseydi bu pazar bugün böyle olmazdı hareketlilik olurdu. Adam bayramdan 3 gün sonra aylığını alacak, nasıl gelsin şimdi kurbanlık alsın?” diyerek sitem etti.
“Hayvan satışları durma noktasında”
Bayrama sayılı günler kalmasına rağmen henüz hiç hayvan satamamaktan dert yanan besicileri dinleyen Süllü, “Üretici mağdur. Yem fiyatları uçmuş, canlı hayvan ithalatı yapılıyor, çoban yetiştiremiyoruz. Hayvan satışları durma noktasına geldi. Diyanetin bağışı toplaması, özellikle Somali’de kesilecek kurbanlar için açıkladığı rakam, dini vakıfların, tarikatların, marketlerin açıkladıkları kurban fiyatları kurban satışlarının önüne geçiyor. Besici bir an önce devletin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor. Üretici her gün besicilikten uzaklaşıyor. Alım gücü her geçen gün düşen vatandaş yakında yiyecek et bulamayacak.” diyerek tepkisini gösterdi.