Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü’nün ziyaret ettiği Eğitim Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol “Tasarruf tedbirleri kapsamında okullara ödenek tamamen kesildi. Ödenek olmadığı için personel yok, okullarda sorunlar çok, boyanmamış okullar, musluklar bozuk, bazı okullarda internet bile yok. Güçlendirme nedeniyle boşaltılan okullarda hiçbir çalışma yok,  öğrenciler başka okullara taşındı sorunlar daha da katlandı. Velilerden temizlik, güvenlik için para topluyoruz. Sınıf temsilciliğini de kaldırdıkları için para toplama işi öğretmenlerin üzerine kaldı. Velilerle öğretmenler karşı karşıya kalıyor, ilerleyen süreçte büyük sorunların, tartışmaların yaşanacağını öngörüyoruz” diyerek dert yandı. 

Okullarda özellikle temizlik ve güvenlik konusunun çok büyük bir sorun oluşturduğunu söyleyen Süllü, “Okullarda hijyenin ne derece önemli olduğunu bizzat gördüğümüz pandemi döneminin ardından yeni eğitim-öğretim döneminde yaşanan personel eksiliği nedeniyle temizlenemeyen okullar öğrencilerimizin sağlığı için ciddi tehdit oluştururken, güvenlik personeli eksikliği de hem velileri hem de öğrencileri tedirgin ediyor. 5’li çetelere vergi affı getirilerek borçları silinirken, konu tasarruf olduğunda ilk Milli Eğitim bütçesinden yapılıyor. Okullara ayrılmayan ödenek, geçim derdi ile mücadele eden vatandaşın sırtına yükleniyor. İktidar sorumlusu olduğu ekonomik krizin bedelini ‘tasarruf tedbiri’ adı altında yine vatandaşa ödetiyor” dedi.

“Çocuklar okullarda aç”

Eğitim Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, “Ülkenin yarısından fazla asgari ücret ile geçiniyor. Çocuklar sabah 8’de geliyor, akşam 5 buçuğa kadar okuldalar. 3 öğün yemek yemeleri lazım ama mümkün değil. Çocuklar okullarda aç.” dedi. 

Eğitimcilerin artık kendi sorunlarını bir kenara bırakarak çocukların ve okulların sorunu ile boğuştuğunu söyleyen Süllü, “Geçen sene kantinlerde 35 TL olan tost, bu yıl 75 liradan, su 11 liradan satılıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz, velilerin bütçesini zorluyor. Her geçen gün alım gücü düşerken, çocuklarımız en temel beslenme ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Okullarda en az bir öğün yemek için ivedilikle bir çalışma yapılması gerekiyor” vurgusunu yaptı.

“Müfredat laiklik ve bilimsellikten uzak”

Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredat değişikliği yaparak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini” değerlendiren Demirkol, “Müfredat değişikliklerinde bilim insanları, eğitimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınması gerekirken bu yıl, müfredat değişikliği hazırlıklarına eğitim alanında hiçbir örgütlü sendika dâhil edilmediği gibi, süreç açık ve şeffaf bir şekilde de yürütülmedi. Müfredat kimler, hangi komisyonlar, kurumlar tarafında yapıldı bilmiyoruz; ancak, içeriğine baktığımızda bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerlerin’ merkeze alınmış” dedi. 

Millî Eğitim Bakanlığının bilimselliği önceleyen anlayıştan giderek uzaklaştığını söyleyen Süllü, “Bakanlık laik ve bilimsel eğitimi geri plana atarak, ÇEDES gibi projelerle ve ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adı altındaki yeni müfredatla adeta iktidarın siyasal ideolojisinin aktarıcısı konumuna gelmiştir. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne karşı Türkiye’nin geleceğinin çağdaş, bilimsel ve nitelikli eğitimle şekillenmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Süülü Okul1

“MESEM’ler çocuk işçiliğin önünü açıyor” 

Bir başka önemli sorunun da MESEM’ler olduğunu belirten Özkan Demirkol, MESEM’ler yoluyla çocuk işçiliğinin önünün açıldığını, MESEM işçiliğinin çocuklara mobbing, şiddet, ağır çalışma koşulları gibi travma yaratacak bir çalışma ortamı yarattığını belirtti. Süllü ise “MESEM kapsamında çalıştırılan çocuklar, resmi kayıtlara göre 330’un üzerinde iş kazası geçirmiş.

Sadece 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde 10’dan fazla çocuğun hayatını kaybetmesi düşündürücü. Mesleki eğitim çok önemli, acilen Meslek Liseleri arttırılarak, eğitim niteliği arttırılarak ihtiyaç duyulan ara eleman yetiştirilmesine önem verilmeli.” diyerek mesleki eğitimin önemini vurguladı.

  Jale Nur Süllü, son dönemde eğitimin her kademesinde yaşanan öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin boğuşmak zorunda kaldığı sorunların giderilmesi için, Bakanlığa acilen çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Muhabir: Fatih Arduç