Süllü açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların sağlıklı, mutlu ve hakları garanti altına almayı vaat etmişti. Ancak, Türkiye’de çocukların karşılaştığı hak ihlalleri son yıllarda giderek derinleşti. Çocuklar şiddet, istismar vakaları, çocuk yoksulluğu, eğitimden yoksunluk, çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik gibi birçok sorunun pençesinde büyüyor.
TÜİK verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de 22 milyon çocuk, nüfusun %26’sını oluşturuyor. Ancak çocukların büyük bir kısmı haklarından mahrum. Zorunlu eğitim çağındaki 612 bin çocuk eğitimden yoksun. Çocuk işçiliği ise, ekonomik krizle birlikte giderek tırmanıyor. 15-17 yaş grubundaki çocukların %22,1’i iş gücünde yer alıyor.
Çocuklarımıza yönelik şiddet ve kayıplar, bir diğer korkutucu gerçek. 2022-2023 yılları arasında 133 çocuk, ev içi şiddet, cinayet ve şüpheli ölümler nedeniyle yaşamını yitirdi.
Erken yaşta zorla evlilikler ise bir başka kara leke. TÜİK verilerine göre, 2023’te 16-17 yaş grubunda 11 bin çocuk, eğitim hakları ihlal edilerek zorla evlendirildi. Kız çocuklarının hayatları, bu zorlayıcı koşullar nedeniyle geri dönülmez şekilde etkileniyor. Eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel haklar, toplumun geleceğini inşa etmekte bir zorunluluktur. Ancak, hükümetin çocuk haklarına yönelik yetersiz politikaları ve ihmali, bu kara tablonun baş sorumlusudur.
Çocuk hak ihlallerinin son bulduğu, çocukların oyunlar oynayarak, nitelikli kamusal eğitim alarak güven içinde geleceğe hazırlandığı günleri hep birlikte inşa edeceğiz”