Times Higher tarafından açıklanan dünya üniversite sıralama listesinde 1000 üniversiteye yer verildi. Bu üniversiteler arasına giren Türk üniversitelerinin de en iyileri belli oldu. 

Üner: Milli Eğitim Müdürü Aydın okullar yetişecek demişti Üner: Milli Eğitim Müdürü Aydın okullar yetişecek demişti

İngiliz dergi tarafından Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden derlenen ilk 10 belirlenirken, Eskişehir Osmangazi, Anadolu ve Eskişehir Teknik Üniversitesi bu listede ilk 10’da yer alamadı.

Londra kaynaklı dergiye göre Türkiye’nin ilk 10 sıralaması içinde bulunan en iyi üniversiteleri şöyle;

1-Çankaya Üniversitesi
2-Koç Üniversitesi
3-Sabancı Üniversitesi
4-Orta Doğu Teknik Üniversitesi
5-Bahçeşehir Üniversitesi
6-Hacettepe Üniversitesi
7-İstanbul Teknik Üniversitesi
8-Bilkent Üniversitesi
9-Boğaziçi Üniversitesi
10-Düzce Üniversitesi

URAP’ın listesinde de ilk 10’da yokuz 

2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP Araştırma Laboratuvarı da 2023-2024 dünya sıralaması Türkiye sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye'nin en iyi üniversiteleri belli oldu. Bu üniversiteler içerisinden Hacettepe Üniversitesi, diğer tüm üniversiteleri geçerek birinci üniversite seçildi. İstanbul Teknik Üniversitesi ise Türkiye'nin en iyi ikinci üniversitesi konumunda bulunuyor. Ülkemizdeki 123 devlet üniversitesi ve 65 vakıf üniversitesi arasında Eskişehir’deki üç üniversite ilk 10'a dahi giremedi. 

URAP'a göre Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralaması şu şekilde;

1-Hacettepe Üniversitesi,
2-İstanbul Teknik Üniversitesi,
3-İstanbul Üniversitesi,
4-Ankara Üniversitesi,
5-Orta Doğu Teknik Üniversitesi,
6-Koç Üniversitesi,
7-İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa,
8-Gazi Üniversitesi,
9-Ege Üniversitesi,
10-Fırat Üniversitesi,
11-Yıldız Teknik Üniversitesi,
12-Atatürk Üniversitesi,
13-Erciyes Üniversitesi,
14-Marmara Üniversitesi,
15-Selçuk Üniversitesi,
16-Dokuz Eylül Üniversitesi,
17-Bilkent Üniversitesi,
18-Sağlık Bilimleri Üniversitesi,
19-Akdeniz Üniversitesi,
20-Çukurova Üniversitesi.

Times Higher’in kriterlerine uymuyoruz! 

Üniversitelerin Times Higher sıralamasında yer alması için sahip olması gereken kriterler var. Bu kriterlerden bazıları lisans düzeyinde öğretim, sadece tek bir konu alanına odaklanmamak, özel istisnalar listesinde bulunmamak, son 5 yılda 1.000’den fazla yayın ve bir yılda 150’den fazla ilgili yayın yayınlamak

Sıralamadaki üniversiteler nasıl değerlendiriliyor?

Times Higher sıralaması metodolojiye ve verilere bağlı olarak kapsamlı bir şekilde incelenip doğrulanmış durumda. Üniversitenin kalitesini göstermek açısından konulan kriterler, zorluk derecelerine göre değerlendirilerek her üniversitenin başarı sıralaması sağlanıyor.

Her kurum beş esas alanda gruplandırılıp, 13 performans göstergesi kullanılarak değerlendiriliyor. Bunlar; öğretim yüzde 30, öğrenci sayısının personele oranı, doktoranın lisansa oranı; araştırma yüzde 30, araştırma geliri, araştırma verimliliği; alıntı yüzde 30, araştırma etkisi; uluslararası görünüm yüzde 7,5, uluslararası öğrenci oranı, uluslararası personel oranı, uluslararası iş birliği.

URAP’ın listesi nasıl belirleniyor?

Eskişehir’deki üniversitelerin ilk 10 dahi giremediği URAP’ın Türkiye’nin en iyi üniversiteleri çeşitli akademik başarılara göre belirleniyor. Aranan kriterler arasında, makale puanı, atıf puanı, doktora puanı, bilimsel doküman puanı, öğretim üyesinin öğrenciye oranı puanı, uluslararası iş birliği puanı, yurtiçi iş birliği puanı, TÜBİTAK proje puanı yer alıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi