Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali Sivrihisar Açık Hava Heykel Müzesi alanında düzenlenen muhteşem törenle başladı. Düzenlenen açılış töreninde CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sivrihisar Kaymakamı Hüseyin Sayın, Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci, ilçe Belediye Başkanlar, Parti İl ve İlçe Başkanlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali açılışında konuşan Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci “7 farklı medeniyete başkentlik yapmış, birçok değeri yetiştirmiş, kültürel zenginlikleri ile tarih kokan Sivrihisar’ımızda sizleri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyorum. 1208 yılında Sivrihisar’ımıza bağlı Hortu Köyü’nde doğan Türk İslam Kültürü Filozoflarından Nasreddin Hocamızı anmak ve gelecek nesillere aktarmak adına buradayız. 816. doğum yılında bizleri burada bir araya getiren Nasreddin Hocamız, fıkraları ile sağlam bir dünya görüşü olan, yıkıcı değil yapıcı mizah anlayışı ile insanı önce güldüren, sonra düşündüren her sözünde bir hikmet bulunduran Türk Milletinin mizah anlayışının ve zekâsının sembolüdür. Sivrihisar’ımızda yetişen birçok değerin başında gelen Nasreddin Hocamız, bizlere büyük bir miras bırakmıştır. Biz de Nasreddin Hocamızın torunları olarak, hocamızı anmaya ve onun değerlerini, düşüncelerini gelecek nesillere aktarmak adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Sakin Şehirler Adayı olan güzel ilçemiz Sivrihisar’da bu yıl 8’incisini düzenlediğimiz Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivalimizi UNESCO’nun katkıları ve 5 farklı ülkeden (Ukrayna, Meksika, Bulgaristan, KKTC, Kosova) dans topluluklarının katılımı ile gerçekleştiriyoruz. Bu önemli günde bizleri yalnız bırakmayan tüm gruplara da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu sene ilk defa düzenlediğimiz Nasreddin Hoca Sanat Sempozyumu ile festivalimizde ulusal ve uluslararası 40 ressamımızı Sivrihisar’da ağırlıyoruz. 41. Ressamımız ise Sivrihisar’ımızın değeri olan Faruk Mehmet Alper’de yer alacak. Farklı ülkelerden gelen ressamlarımız, Sivrihisar’da 3 gün boyunca Nasreddin Hoca temasıyla resimler yaparak sergileyecek. Son alarak ise Nasreddin Hocamızın Sivrihisarlı olduğunu ve mezarının bulunmasında, sandukasının okunmasında büyük emekleri olan ve yaptıkları araştırmalar ile bizlere değer katan Prof. Dr. Zülküfar Bayraktar hocamıza, Prof. Dr. Mehmet Erol Altınsapan hocamıza, Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum hocamıza emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Açılış töreni Türkiye, Meksika, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna’dan katılan grupların dans şovları ile devam etti. Katılan vatandaşlara Nasreddin Hoca Pilvaı ikram edildi. 40 farklı ülkeden ressamlar ise Ermeni Kilisesinde sanatlarını sergiledi. 

Muhabir: Beste Temel