Anakent Belediye Başkanlarımızdan rahmetli Aydın Arat döneminde, “Eskişehir 1. Kent Sorunları Kurultay’ında, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. KUTAY, Eskişehir’in rahatlaması için, Sivrihisar’a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesini, Sivrihisar- Eskişehir arasında bir demiryolunun gerçekleştirilmesini, hatta hava alanı yapılmasını da önermişti."

SİVRİHİSAR’a, hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun, 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması yapılmıştı.

Sivrihisar Sanayi Bölgesi Müdürü, olan Rahmetli Zaim ZAİMOĞLU'na yapmış olduğumuz ziyarette, SİVRİHİSAR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’nin mevcut yerinin istimlâklar nedeniyle değiştirilmek istendiğini, şayet bu gerçekleşirse, Sivrihisar'da yeni bir organize sanayi bölgesi kurmanın, çok zor olacağını söyleyerek, mevcut yerin altyapısının bitirilerek hayata geçirilmesini gerektiğini söylemişti.

Rahmetli ZAİMOĞLU'nun, tespiti doğru idi. Ancak Eskişehir İl Özel İdaresi ve Eskişehir Ticaret Odası'nın yetkilendirdiği üyelerden oluşan heyet, Vali Sayın Mehmet Kılıçlar başkanlığında toplanarak, yönetim organlarında boşalan üyeliklerin yerine geçecek yeni üyelerini belirlemişti.

Ayrıca kamulaştırma çalışmaları, devam eden alanın maliyetlerinin karşılanmasının güçlüklerinden dolay, yeni yer araştırılması kararı alındı. Kamulaştırma maliyetinin tamamının ise İl Özel İdaresi, Sivrihisar Belediyesi ve Eskişehir Ticaret Odası tarafından karşılanmasına karar verilmişti.

Ancak kamulaştırma ile işler bitmiyor. İşlemlerde yeniden başa dönülüyor. Bu ise zaman alıyordu.

Ve nihayet!

1/11/2018 tarihli ve 300 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Eki 1. Maddesinde Organize Sanayi Bölgelerinde yer alan parsellerin bedelli, kısmen bedelsiz tahsisi hakkında 14/05/2018 tarihli ve 2018/11773 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Kararın 1’inci maddesinin birinci fıkrasının değişmiş hali ile organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin kademelendirme çerçevesinde;

Birinci kademe gelişmiş ilçelerde indirimsiz, ikinci kademe gelişmiş ilçelerde %60 indirimli, üçüncü kademe gelişmiş ilçelerde %80 indirimli,  dördüncü, beşinci ve altıncı kademe gelişmiş ilçelerde %100 indirimli olarak tahsis kararı alınmıştır.

Üçüncü kademe gelişmiş ilçeler grubunda, yer alan Sivrihisar OSB, yukarıda geçen yönetmeliğin 8. maddesinde yatırımcı, belirtilen istihdam koşullarını taahhüt etmesi halinde %80 indirimli parsel tahsis avantajından faydalanmıştır.

Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Hamid Yüzügüllü, Sivrihisar OSB’ye yatırım yapacak firmaların, yatırım desteği, vergi indirimi, sigorta prim işveren desteğinin yanı sıra, ilçe bazlı teşviklerden yararlanabileceklerini belirterek, ayrıca finansmana erişim olanaklarıyla ilgili teşvik paketlerinin de uygulandığını ifade etti.  

Sayın YÜZÜGÜLLÜ, parsel alanları 5000 m2 ila 100.000 m2 arasında değişen 218 hektar alanda 38 adet sanayi parseline sahip olan Sivrihisar OSB’nin, aynı zamanda askeri ve sivil havacılık havaalanlarına sahip ilçenin kara ve demiryolu taşımacılığın da kavşak noktasında yer aldığına dikkat çekti.

Ayrıca cam ve kâğıt sektöründe, Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan 3 firmaya arsa tahsis ettiklerini söyleyen Sayın Yüzügüllü, yakın zamanda fabrikaların temelleri atılarak, binlerce kişinin istihdamına büyük bir katkı sunacaklarını söyledi.  

Toplam 218 hektar alanda 38 sanayi parselinin bulunduğu Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi'nin yüzde 80'i yatırımcılara tahsis edildi.

İmar çalışmaları ile tapu, tahsis ve altyapısı tamamlanan Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi'ne ilk fabrikanın kuruluna başlandı.

5 bin metrekare alanda tarım makineleri üretecek şirket tarafından yapılacak fabrika ilçedeki istihdama da katkı sunacak

Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi'nin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" mutlaka hayata geçirilmelidir. Bölge için yapılacak "MASTER PLAN", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır

Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi,  tarım sektörü içinde bulunduğu olumsuz koşullara rağmen, tarım sanayisi açısından, büyük bir potansiyele sahiptir ve ilçenin kalkınma sürecine değişik kanallardan katkı da sağlayacak, Sivrihisar OSB müdürlerinden rahmetli Zaim ZAİMOĞLU'nun da tarım ürünleri ile ilgili projesi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Sivrihisar OSB’de, tarıma dayalı sanayi kolları ilçede toplanan sebze, meyve ve tahıllar, çeşitli kaynaklardan sağlanan etler, süt, yumurta ve benzeri gıda maddelerinin fabrikalarda değişik şekillerde işlenip, ambalajlanarak piyasaya arz edilebilir.

Sivrihisar OSB ile Sivrihisar’ın, üretim gücü ve kapasitesi artacak. İlçe her geçen gün zenginleşecek ve aynı ölçüde diğer alanlarda da gelişme gösterecek, özellikle de ilçe ekonomisine olan olumlu etkisi, net bir şekilde görülecek, istihdama da ciddi katkıda bulunacaktır.