Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri itfaiye teşkilatı ile ilgili bir daha soru önergesi vereceğini ifade ederek, “ Soru önergemize verilen cevapta hatalar olduğunu düşünmekteyiz. Bize verilen cevapta 97 adet kadrolu itfaiyeci olduğu belirtilmekte olup, bu sayı yaptığımız araştırma ile çelişmektedir. Şu an İtfaiye Daire Başkanımız yönetmelikte itfaiye personeli olarak gösterilen Daire Başkanı, Şube Müdürü, İtfaiye Amiri, İtfaiye Çavuşu ve İtfaiye Eri bulunduğunu söylesin. Şoför unvanlı personel itfaiye personeli olarak kabul mü edilmiştir? Diğer yandan Bakanlığa başvuru yapıldığı tarafınızdan ifade edilmiştir. Başvuru evrakı neden tarafımıza soru önergesi cevabımızla beraber verilmemiştir. Bu evrakta kalan %77 için mi başvuru yapılmıştır ve ne zaman yapılmıştır? Şehir dışından 2 personelin itfaiyede çalıştığını biliyoruz. İtfaiye teşkilatında şehir dışından personel çalıştırmak doğru mudur”

Neden itfaiye dairesi bu müdürlüğü teşkilat şemasına ekletmedi?

Sivri konuşmasına şöyle devam etti, “Verilen cevapta çelişkili ifadeler kullanılması itfaiyemizin çok kötü yönetildiğini üzülerek bize göstermiştir.

Verilen cevapta kentsel arama kurtarma şube müdürlüğünün kurulması zorunlu değildir denilmektedir. Ancak bu zorunludur. 18/12/2021 tarihli ve 31693 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İtfaiye Yönetmeliğinin GEÇİCİ MADDE 1’de belirtildiği üzere “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde bütün itfaiye teşkilatları düzenlemelerini bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile yapılan değişikliklere göre yaparlar” amir hükmüne göre 2023 yılı başında Kentsel Arama Kurtarma Şube Müdürlüğü kurulmalı idi. Burada hem yanlış cevap verilmiş hem de ilgi tutulan yönetmelik tarihi ve sayısı acı bir şekilde yanlış esas alınmıştır. Verilen cevapta 2006 yılı tarihli yönetmelik esas alınmıştır oysa 2021 yılı tarihli resmi gazeteye göre neredeyse yönetmelik baştan aşağı değişmiştir. Esas olarak son yayımlanan yönetmelik esas alınmalı idi. Kentsel arama kurtarma şube müdürlüğü kurulması için çalışmalara yeni başlandığı yazılmıştır. 2021 tarihli yönetmelik 5. maddesi d fıkrasına göre “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü alınır. ,Eskişehir AFAD İl Müdürlüğü değil, Ankara AFAD Başkanlığı, ibaresi bulunmaktadır. Kuruluş aşamasına geçilen müdürlükle ilgili görüş alınmış mıdır? Son kurulan teşkilat şemasında en azından bu müdürlük görünmeli değil miydi? Teşkilat şeması oluşturulurken itfaiyenin görüşü alındı mı? Alınmadı ise yüce meclise kabul ettirilen teşkilat şemasını belediye içinde bulunan başka birimler mi oluşturdu? Eğer görüş alındı ise neden itfaiye dairesi bu müdürlüğü teşkilat şemasına ekletmedi”

Muhabir: Beste Temel