Sivas’ta sırasıyla yaşamış uygarlıklar şu şekilde sıralanabilir;
Hititliler
Hititler Anadolu'nun en eski halklarından biridir. Sivas'a yerleşmiş ve burada önemli bir uygarlık kurmuşlardır.
Asurlular
Hititlilerin ardından Asurlular şimdiki Sivas topraklarını ele geçirmiş ve medeniyetlerini geliştirmişlerdir.
Lidyalılar
Lidyalılar ise Asurlulardan Sivas'ı ele geçirmiş ve bu dönemde Sivas, Lidya İmparatorluğu'nun bir eyaleti olmuştur.
Ardından Persler Lidyalılardan, Romalılar Perslerden almış ve en son Bizans’a geçen Sivas XI. Yüzyılın ortaları itibariyle Osmanlılara geçerek bugünkü haline gelmiştir. Sivas hem coğrafi hem de kültürel olarak zengin bir şehirdir bu nedenle günümüzde de kıymetini korumaktadır.
Sivas neden önemli?
Sivas Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biri olması, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşımış olması sebebiyle hala tarihi dokularını kaybetmemiş bir şehirdir.
Günümüzde en çok Selçuklu döneminin izlerinin ve eserlerinin bulunduğu şehir Sivas’tır ve tarihte cevabı bulunamayan soruların cevapları tarihi deliller bulundukça belli olmaktadır. Bu nedenle Sivas bir mirastır.
Sivas’ın günümüzde bu kadar önemli bir şehir olma sebepleri arasında tarihi geçmişinin yanı sıra kültürel çeşitliliği de bulunur. Şehirde yaşayan insanlar din, dil ve ırk fark etmeksizin multikültürel insanlardır ve bir arada yaşamak konusunda sıkıntı yaşanmaz. Uyum içinde ve cana yakın Sivaslılar Türkiye’nin her yerinde kendinden iyi şekilde bahsettirmeyi başarır.