Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konumlanan Şanlıurfa, 19 bin 242 kilometre karelik büyüklüğü ile Türkiye'nin 7'nci en büyük alanına sahip ilidir. Nüfus yoğunluğu bakımından ise ülkemizin 8'inci büyük ili olarak kartvizitini süsler. Topografik yapısının yüzde 77'si düzlük ve ova, yüzde 22'si dağlık alanları kapsar. Ortalama rakımı 518 metre olan Şanlıurfa'nın en yüksek kısmı, bin 938 metre ile Karacadağ'dır. Şanlıurfa'da şehirleşme oranı yüzde 55,5 olarak belirlenmiştir.

Baskın olarak Harran, Suruç ve Viranşehir ovalarının konumlandığı ilin güney kısmı, doğanın muhteşem güzelliklerini barındırır. Şanlıurfa'nın en önemli su kaynağı ise Adıyaman ve Gaziantep illeri ile sınır belirleyen Fırat Nehri'dir. Şanlıurfa'nın batı ve kuzeybatısında Karkamış, Birecik ve Atatürk Baraj gölleri yer alırken, Atatürk Barajı ile oluşturulan göl, ülkemizin 3'üncü büyük gölü ünvanını taşır.

Kararsal iklimin hakim olduğu Şanlıurfa'da, 1929-2012 yılları arasındaki ortalama yağış miktarı 453.7 kilogram/metrekare olarak kaydedilirken, 2012 yılındaki değer 622,7 kilogram/metrekare olarak saptanmıştır. Aynı dönemde ortalama sıcaklık değeri 18,4 olan Şanlıurfa'nın, 2012 yılında bu değeri 19,3 dereceye çıkmıştır. 1929-2012 yılları arasında en yüksek sıcaklık 46.8 derece iken 2012 yılında bu değer, 44,2 derece olarak ölçülmüş. En düşük sıcaklık ise 1929-2012 yılları arasında eksi 12.4 derece olarak tespit edilmişken, 2012 yılında bu değer eksi 4,3 derece olmuştur.

Şanlıurfa ilinin, bir büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere toplam 14 belediyesi ve bin 439 mahalle yerleşim yeri vardır.

Şanlıurfa yemekleri

Şanlıurfa mutfağı, Süryani, Ermeni, Yahudi, Yezidi, Arap, Kürt, ve Türk gibi farklı milletlerin ve kültürlerin gastronomik izlerini taşır. Sadeyağ, acı isot, bulgur, frenk suyu (domates salçası) gibi malzemeler, Urfa mutfağına özgün tatlar katar. Baharat, un ve pirinç gibi malzemeler ikinci sıradayken, sebze kullanımı daha çok üçüncü sıradadır.

Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen ve ilin simgelerinden olan isot, birçok yemekte sıklıkla kullanılır.

Şanlıurfa mutfağında, sebze yemek çeşitlerine rağmen, et ağırlıklı yemekler ve kebap çeşitlerinin ağırlıklı olduğunu görebiliriz.

Kebapçılarda ve çeşitli restoranlarda ikram olarak sunulan bostana, düşündüğünüzden çok daha popüler. Domates, biber, soğan, maydanoz, salatalık, semizotu, nar suyu ve nane yaprağı kullanılarak hazırlanan bu lezzetli salata, tam bir Urfa klasiği.

Şanlıurfa çiğ köfte, bulgur, et, yağ, isot, çeşitli baharatlar ve yeşilliklerin yoğurularak hazırlanması sonucu ortaya çıkan bir başka lezzettir.

Şanlıurfa'nın meşhur kebaplarından olan ciğer ve patlıcan kebabı, şehrin en popüler ve lezzetli kebaplarıdır. İki katman kadayıf arasına yerleştirilen Urfa peyniri, taze peynir konularak hafifçe pişirilip, üzerine şeker şurubu döküldükten sonra hazırlanan künefe, en çok tercih edilen tatlılardan biridir.

Akıtma arasına ceviz sarılıp şerbetlendirilen şıllık tatlısı, Şanlıurfa yöresine özgü bir lezzet daha sunar.

Kaynak: Haber Merkezi