Sabur açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “İktidarın kadınları ve toplumu, cinsiyetçi ve gerici politikalarına göre yeniden dizayn etme uygulamaları hız kesmeden sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Enstitü Sosyal adında AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’ın da yönetiminde olduğu, iktidara yakın bir vakfa  “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları”  adı altında sadece kadın öğretmenlere “ders” vermesi için izin verdi.  İlk etapta İstanbul’da 18 Ekim 2024 tarihinde uygulanmaya başlanacağı öğrenilen “eğitim”  için İstanbul Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevcenur Özcan tarafından okullara resmi yazı gönderildi. İlgili yazıda eğitime katılmak isteyen kadın öğretmenlerden bir form doldurmaları istendi. Her gün yeni bir dayatma ile karşı karşıya kaldığımız bu dönemde , daha geçen aylarda Bursa’da kız öğrencilerin kılık kıyafetlerine dair veli toplantısında söylemleri basına yansıyarak ve infial  yaratarak gündem olmuş aynı okul müdürü,  yaklaşık bir yıldır sorun yaşadığı kadın müdür yardımcısını penceresi olmayan, revir olarak kullanılan bir odaya geçirmek istemiştir. Maruz kaldığı mobbing uygulamaları bununla bitmeyen kadın müdür yardımcısı arkadaşımızın odasının kapısı kırılmış, daha sonra gelen tepkiler üzerine okul müdürü açığa alınmıştır.

Yine biz eğitim emekçilerine dayatılmak istenen önlük uygulaması, tek tipleştirmeyi amaçlarken, kadın eğitim emekçilerini giyimleriyle baskı altına almayı hedeflemiş, önlük bedenleri bile belirlenmiştir .Örneğin bakanlık tarafından hediye diye dağıtılan ,aslında arka planında kadınların kılık kıyafetine müdahale ihtiyacının olduğunu bildiğimiz önlükler  için de ,Eskişehir'de sırf beden ölçüsü vermeyi reddettiği için bir kadın eğitim emekçisi hakkında idare tarafından tutanak tutulmuş ve bir soruşturmaya dahil edilmiştir. Bizim bedenlerimiz üzerinden yapılan baskıcı tutumlara  karşıyükselttiğimiz ses oranında kazananım elde etmemiz her ne kadar acı da olsa, yükseltmediğimiz her ses, vermediğimiz her tepki, bize daha baskıcı tutumlarla gelmeye devam edecektir”

18 Ekim’de alanlardayız

Sabur açıklamasına şöyle devam etti, “Bitmek bilmeyen cinsiyetçi kılık kıyafet dayatmaları, mobbing uygulamaları, disiplin soruşturmaları, siyasi iktidarın "makbul kadın" yaratmaya dönük kadın düşmanı politikaların bir sonucudur. 

Can güvenliğimiz yok! Eşit işe eşit ücret almıyoruz! Yoksulluk sınırının altında maaşlarla çalışıyoruz! Bizlere reva görülen ise bu ve bunun gibi küçük düşürücü, meslek onurumuzu ayaklar altına alan uygulamalardır.  Eğitime dair binlerce sorun varken, biz kadınları bedenimiz üzerinden baskı altına almaya çalışan, bu zihniyete izin vermeyeceğiz. Bizlerin ne giyip giymeyeceğine sizler karar veremezsiniz! Bizlere ders vermek de, sizin haddiniz de, işiniz de değildir! Eğitim Sen olarak 18 Ekim Cuma günü Türkiye genelinde tüm illerde kadın eğitimciler alanlarda olacağız birlikte ses yükselteceğiz”

Kaynak: Haber Merkezi