Gümüşhaneliler Derneği tarafından düzenlenen programa Dernek Başkanı İrfan Ataman, başkan yardımcısı ve proje koordinatörü Hüseyin Turhan başta olmak üzere Eskişehir Osmangazi, Anadolu ve Eskişehir Teknik Üniversitelerinde okuyan öğrenciler katıldı.

Dernek olarak eğitimi ve öğrenciyi Eskişehir’de çok önemsediklerini belirten Dernek Başkanı İrfan Ataman “Bugün hemşehrimiz olan Prof. Dr. Adil Şen hocamızı dinleyeceğiz. Kendilerine bizleri kırmayıp davetimize katıldığı için teşekkür ediyorum. Memleketimizin yetiştirdiği önemli bir değerimizdir. Binlerce öğrenci yetiştiren sayın hocamızın, umuyorum ki hayata dair geleceğe dair söyleyecekleri çok faydalı olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Adil Şen konuşmasında özetle şunları söyledi;

“Öğrencilik yıllarım Gümüşhane’de geçti. Gümüşhane’de okurken Köse’ye gitmek için ana yola çıkardım. O zamanlar nizami otobüs, minibüs yoktu. Olsa da günde bir seferdi. Saatleri bize uymazdı. Yol üzerinde durup gelen ilk kamyonu durdururdum. Köse’den geçiyor mu diye sorup binerdim. Tanker ve kamyonlarla çok gittim Köse’ye. Araçtan inince para vermeye kalkışırdım hiçbir şoför benden para almazdı. Talebe olduğum için almıyorlardı. İşte bu davranışlar bize sorumluluk yükledi. Görev yaptığım illerde önce Gümüşhane Derneği’ni aramış bulmuşumdur. Örneğin Kırşehir’de 15 yıl çalıştım. Burada 300 hane hemşerimiz vardı. Bunların bütün çocuklarının velisi oldum. Sadece Gümüşhaneliler değil Erzurumlular, Artvinliler, Trabzonlular da vardı. O gençler şu anda Kırşehir’in ilim, ticaret, bürokrat, siyaset işlerinde söz sahibi oldular. Hemen hemen her sektörde yetiştirdiğimiz gençlerimiz başarılı oldular. Bu da beni çok mutlu ediyor” dedi.

“Asgari dört dil öğrenin”

“Gençlere ferdi olarak çok çalışıp emsallerinin bir iki adım önünde olmanız gerekiyor” diyen Prof. Dr. Adil Şen sözlerini şu cümlelerle sürdürdü;

“Bir Türk olarak çalışmamız lazım. Ülkemiz tam 100 yıldır uluslararası güçlerin bir gösteri arenası olmuş. 1970 ve 1980 ilk yarısı suni olarak çıkarılan kavgalarda kardeşi kardeşe düşman yaptılar. Bizi bölmeye çalıştılar. Suniydi bu, özümüzde olmayan bir şeydi. Zor ve sıkıntılı günlerdi. Bizim öğrencilik yıllarımızdı. Yaşadık ve gördük. O yüzden çok çalışmalıyız. İlahiyata gelen gençlere birinci sınıfta şunu söylüyorum. Okulu bitirdiğinizde asgari dört dil bilerek mezun olun. İki doğu lisanı iki batı lisanı öğrenin. Buna gayret gösterin. Emek verin. Başka türlü olmuyor. Eğer bu durumdaysanız iş arayan değil aranan bir kişi olursunuz. Müslüman olarak da çok çalışmamız lazım. İslam aleminin hali ortada. Her yönden birinci sınıf insan olmak zorundayız” dedi.

“Aziz Sancar hepimize örnektir”

Gençlere Aziz Sancar, Aydın Doğan gibi meslek yaşamında nasıl başarılı olduklarını anlatan Prof. Dr. Adil Şen konuşmasını şu sözlerle tamamladı;

“Aziz Sancar çalıştığı laboratuvardan üç ay çıkmadan çalıştı. Yangın hortumuyla saçını yıkadı. Hiç pes etmedi. Nobel ödülü alarak medarı iftiharımız oldu. Yani çalışmak kaderimiz olmalı. Gençsiniz, yaşamın baharındasınız ama çok çalışmak zorundasınız. İkinci bir yolumuz yok. Yani bir şeyler yapacaksak bazı şeylerden fedakarlık yapmak zorundayız” dedi.

Gümüş Akademi’nin sonunda öğrencilerin sordukları soruları cevaplan Prof. Dr. Adil Şen böyle bir programı geleneksel hale getirip gençlere destek oldukları için dernek yöneticilerine teşekkür etti.

Gümüş Akademi günün hatırası olarak fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Prof. Dr. Adil Şen kimdir?

1963 yılında Gümüşhane’nin Köse ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Köse’de okudu. Gümüşhane İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans ve doktorasını Kayseri Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde Öğretim Üyesi olarak yaptı. 1986 yılında başladığı öğretmenlik görevini 2009 yılına kadar yurdumuzun değişik illerinde öğretmen ve idareci olarak sürdürdü. 2009 yılından itibaren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim dalında akademik yaşamına devam etmektedir. Prof.Dr. Adil Şen’in tarih, kültür ve medeniyet alanında yayımlanmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

Muhabir: Beste Temel