Özkoç açıklamasına şöyle devam etti, “Kaymaz’da 3. Atık maden depolama tesisine ilişkin projenin, Eskişehir 1. İdare Mahkemesinin 2023/858 E, 2024/651 K. Sayılı kararı ile yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiş olmasına rağmen, 3. Atık depolama tesisinin inşa edilmesine kimler neden izin vermiştir? Yürütmeyi durdurma ve devamında iptal kararına karşın bu atık depolama tesisinin inşası Mahkeme kararını uygulamakla yükümlü idari yetkililer tarafından neden mühürlenmemiş ve denetlenmemiştir?
Bu konuda yetkili makamları derhal göreve ve halka açıklama yapmaya davet ediyoruz. Mahkeme kararı ile yürütmesi durdurulmuş olan projenin, karara aykırı şekilde uygulanmakta olup olmadığı denetlenmeli, ihlal söz konusu ise sorumlular hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.
Ayrıca yine KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş.ne ait Sarıcakaya Altın ve Gümüş madeni projesinde de tıpkı Çanakkale’den Kaymaz’a cevher taşıma planında olduğu gibi Sarıcakaya’dan çıkartılan cevherin Kaymaz’a taşınması planlanıyor. Sarıcakaya Altın ve Gümüş madeni projesinde de Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı gereği proje kapsamındaki faaliyetin durdurulduğunu geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşmıştık. Yine aynı şirkete ait Behçetiye Mahallesi mevkiindeki ruhsat alanına ait projeden de biliyoruz ki buradan çıkarılack cevherin de Kaymaz’a taşınması şirketin planları dahilinde. Bütün bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde hukuksuz ve yargı kararlarına aykırı şekilde Kaymaz’daki 3. Atık maden depolama tesisini inşa etme cesaretini nereden almaktadır?
Arkadaşlarımız hakkında Alpagut-Atalan Altın ve Gümüş madeni projesinin halkın katılımı toplantısı sonrası uydurma gerekçelerle Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü suç duyurusunda bulunmuştu. İptal edilmiş bir projenin, mahkemenin durdurma kararına rağmen uygulanmasına sessiz kalan il müdürlüğü, konu şirket menfaatleri olunca kendisine tevdi edilen kamusal yetkileri şirket yararına kullanmaktan geri durmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Temel görevi Eskişehir’in doğal kaynaklarını korumak olan Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sürekli skandallarla, hukuksuzluklarla anılmasını platform olarak endişeyle takip ediyoruz.
Şehrimizin, ülkemizin en değerli doğal varlıkları olan madenlerimizin ve doğal kaynaklarımızın, toplumsal çıkarlarımızı ve halkın iradesini hiçe sayan uygulamalarla sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek sermaye gruplarının kârları uğruna talan edilmesine, bu uğurda yeri geldiğinde mahkeme kararlarının dahi yok sayılmasına, bürokratik ve idari yetkilerin adeta bu sermaye grupları ve şirketlerin hizmetine sunulmasına karşı demokratik ve hukuki yollarla mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz”