Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Şehir Gazetesi’ni ziyaret etti. Eskişehir’de yargı teşkilatının yapmış olduğu çalışmalardan planlanan projelere, suç ve suçlularla mücadeleden madde ve uyuşturucu bağımlılığında kararlı mücadelenin yanı sıra çocuklar özelinde hayata geçirilecek çalışmalara kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Yeldan, “Toplumuza dokunan örnek çalışmaları hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Farkındalığın sağlanması adına büyük emek verdik. Sistemimiz zor, emek isteyen yorucu bir sistem ancak karşılığını gördüğünüz takdirde vicdani tatmin sağlayan bir sistem” diye konuştu.

“Tekrardan suç işliyorsa o sistem başarısızdır”

Suçluların tekrar suç işlemelerini önleme, topluma kazandırma, meslek edinmeleri ve ekonomik kazanç sağlamaları kapsamında yürütülen çalışmalara değinen Yeldan, “Suçun işlenmesinin önlenmesi önemli bir başlık. Suç soruşturması, devamında kovuşturması, infaz aşaması ve denetimli serbestlik aşaması. Denetimli serbestlik aşamasında madde ve uyuşturucu bağımlılarına destek işlemleri yapıyoruz. Bu sisteme giren bir kişi, sistemden çıktıktan sonra yeniden suç işliyorsa başarısız bir sitemdir. Cezayı verdiniz, infaz ettiniz ve adam tekrardan suç işledi o zaman siz başarısızsınız. Cezaevlerinde öğretmenlerimiz, psiko sosyal servisimiz, manevi rehberlik servisimiz var. Diyanet, Milli Eğitim, Halk Eğitim, Genlik Sporla ve üniversitelerimizle protokollerimiz var. Kişinin cezaevinden çıktıktan sonra yeniden topluma insanlara zarar verecek durumda olmaması gerekir. Bu nasıl olur? Üretmeyle bir meslek sahibi olup, çalışacak üretecek. Çalışmanın ve üretmenin hazzına ulaşacak. Çıktığında mutlaka bir sertifikası elinde olacak. İş bulmada bir sorun yaşamayacak” dedi.

Yeldan1

“Önerilerimiz, pilot uygulamalarımız başka illere de örnek olsun istiyoruz”

Yargılama süreçlerinin uzamasının sebeplerine değinen Yeldan şöyle konuştu; “Artık dijital bir çağda yaşıyoruz. Birbiriyle temas halinde olmayan farklı illerde veya ülkelerdeki kişiler birbirini bulup buradan bir suç hikayesi oluşabiliyor. Bilişim alanında işlenen suçlarda artış görülüyor. Bunlarla ilgili soruşturmalarda zaman alıyor. Neden? Çünkü oluşturulan profillerin hesapların hepsi sahte. Elle tutulur verilere ulaşmanız için çok uğraşmak gerekiyor. Bilişim dolandırıcılık suçlarında biz 4 savcı ile başladık şimdi 7 savcımız var, sekizinci savcımızı vereceğiz. Buradaki süreçler hızlansın diye. Bu suçlar için bir öneri paketi geliştirdik. Sadece Eskişehir özelinde düşünmüyoruz. Suç burada da Ankara’da da Konya’da da oluyor. Bizim farkımız butik bir il olmamız. Kompakt bir şehir olmamızdan dolayı buradaki çözüm önerilerimiz, pilot uygulamalarımız başka illere de örnek olsun, ilham olsun istiyoruz. Yoğunluk nerde ise süreleri azaltacak, soruşturmayı yapacak dinamik bir süreç işletiyoruz. Gerekli altyapıyı oluşturacak tüm imkanlarımız seferber ediyoruz”

“Türkiye’nin en büyük tarım açık cezaevlerini burada kuracağız”

Planlanan projelere de değinen Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Bağımlılıkla, uyuşturucuyla mücadeleyi başka bir paradigmaya çekecek çalışmalarımız var. İyileştirme süreçleri ile ilgili üniversitelerimizle geliştirdiğimiz projeler var. Sivil toplumun birçok ayağı ile spor kulüplerimiz, kadın hekimlerimiz, kadın avukatlarımızın içinde olduğu 20’yi aşkın projemiz var. Birçoğunun uygulama aşaması başladı. Cezaevindeki üretimlerle ilgili lületaşı, el sanatları ustalarımız azalıyor bunlara yönelik çalışmalarımız mevcut bunları kurumsal bir yapıya alacağız. ESTÜ ile yaptığımız çalışmalardan biri lületaşını koruyup geliştirmekle ilgili. Şehrimizde değerli taşlar, objeler, el sanatları ile ilgili çalışmalarımız var. Unutulmaya yüz tutmuş Eskişehir motiflerini işleyen cezaevi bünyesinde Kilim Atölyemizi kurduk. 4 bin kişi kapalıda, bin kişi açık cezaevinde 5 bin kişilik insan gücünü hayata dahil etmeye çalışıyoruz. Büyük tarım tesisleri kurmayı planlıyoruz. Tahsis süreçlerimiz devam ediyor. Sayın Valimiz ve Jandarma komutanlarımız destek veriyor. Türkiye’nin en büyük tarım açık cezaevlerini burada kuracağız. Bağımlılıkla ilgili yeni 2 tane projemiz var. Biri Ferah Bahçe. İnşaatı başladı devam ediyor. Bir merkez kuracağız içinde Yeşilay’ın ve üniversitelerimizin bulunduğu. Gökçekısık’ta iyileştirmelerin tarım ve hayvancılıkla yapıldığı bir merkez. Diğer projemiz ise cezaevlerindeki bağımlıların iyileştirildiği açık cezaevi projemiz var. Projemiz Bakanlığımızda ve yer tahsis çalışmaları devam ediyor. Tarım cezaevlerimizin tahsis aşamaları devam ediyor. Toplumumuzu koruyan, insanlarımızın huzur içinde yaşaması sağlayan güven veren bir adalet yargı sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Suçla mücadelede etkili, irade, kararlılık ve süreklilik önemli. Toplumuza dokunan örnek çalışmaları hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Farkındalığın sağlanması adına büyük emek verdik. Sistemimiz zor, emek isteyen yorucu bir sistem ancak karşılığını gördüğünüz takdirde vicdani tatmin sağlayan bir sitem. Sorun çözme becerisini ve yöntemlerini güncel ve pratik olarak uygulama sahasında ileri süren bir sistem” ifadelerini kullandı.

Yeldan2

“Çocuk adalet merkezi’ni açmaya hazırlanıyoruz”

Çocuklara özel çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Yeldan, “Sayın Valimiz öncülüğünde Sosyal Risk Haritası çalışması yapılıyor. Eskişehir’in sosyal risk haritası çıkarılıyor. Biz bunu cezaevleri denetimli serbestlik ayağında destekliyoruz. Ayrıca intiharları önleme komisyonumuz var orada aktif çalışmalarımız var. Çocuk için yaptığımız Adalet İçin El Ele projemiz suça sürüklenen çocuklarla ilgili. Bu çocukları erken aşamada yakalayıp sporla, sanatla hobilerle ilgili projelere dahil ediyoruz. Koçluk mentorluk dediğimiz emekli askerlerimiz, hekimlerimiz, akademisyenlerimizin içinde olduğu, çocuklara bu süreçlerde destek olan bir yapıyı kurmak istiyoruz. Güvenebilecekleri ve danışabilecekleri birileri oluyor. Sorunları böyle aşabiliriz. Yoksa intihara teşebbüsler, madde ve uyuşturucu bağımlılığına sığınıyorlar. Ya suça sürüklenecekler ya da uyuşturucu ve madde bağımlılığına. Bizim ilimiz çok koordine bir il. Sayın Valimiz, kurum ve kuruluş müdürlerimizle çok sık iletişim olan bir yapımız ve anlayışımız var. Bu da sorunları daha hızlı çözmemize imkan sağlıyor. Süreçleri hızlı şekilde işletiyoruz. Çocuk Adalet Merkezimizi açmaya hazırlanıyoruz. Çocukları özel mekanlarda işlemlerini yapacağız. İcra Dairesi Başkanlığımızı kısa sürede taşıyacağız. Hakimev, sosyal tesisimizi açtık. 2 aydır hizmette. Eskişehir’de böyle bir tesisimiz yoktu. Yargı teşkilatımızın böyle bir tesisi yoktu, açtık” dedi.

Yeldan3

Kaynak: Haber Merkezi