Niğde Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nin güneydoğusunda ve Kapadokya bölgesi sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Şehrin yüzölçümü 7 bin 318 kilometrekaredir ve nüfusu 2023 yılı itibarıyla 346 bin civarındadır. Niğde genel olarak ilçe ya da belde sanılmaktadır. Fakat Niğde tek başına bir şehirdir. Bu nedenle hangi ilimize bağlıdır sorusu doğru bir soru değildir. Niğde 1923 yılından bu yana tek başına bir şehirdir.

Niğde Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. İlde, Hitit, Frig, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok tarihi eser bulunmaktadır. Kapadokya bölgesinin kendine özgü gelenek ve görenekleri Niğde’de sıklıkla görülebilir.

Niğde coğrafi açıdan da stratejik bir konuma sahiptir. Kapadokya bölgesinde yer alması onun Orta Anadolu'nun önemli bir geçiş noktası olmasını sağlamıştır. Niğde'nin stratejik konumu ilin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Niğde hangi şehirden ayrıldı?

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İtalya, İtilaf Devletleri ile arasında yapılan gizli antlaşmalar sonucunda Anadolu'nun güneybatısındaki bazı bölgeleri işgal etmek için harekete geçti. İtalya'nın işgal ettiği bölgeler arasında o dönemler Konya Vilayeti adı altında yer alan şimdiki Antalya, Isparta Burdur ve Niğde illeri de yer almaktaydı.

İtalya'nın işgalinden sonra Konya Vilayeti'nin sınırları yeniden belirlendi. 1923 yılında yapılan düzenlemeyle, Konya Vilayeti, Niğde, Konya, Burdur, Antalya ve Isparta olmak üzere beş şehre ayrıldı. Yani Niğde eskiden Konya çatısı altındaydı denilebilir.

Kaynak: Haber Merkezi