Kira ödemelerinde yeni dönem başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. 

Bütün kira ödemelerini kapsayacak

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamaları ile ilgili tahsilat ve ödemeler de uygulama kapsamında yer alıyor.
Önceki uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Son tebliğ ile konut kiralarında sınır kaldırıldı. Tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Cezanın tutarı ise  5 bin liradan az olamayacak. Ceza üst sınırı ise 20 milyon liraya yükseldi.

Kayıt dışının önüne geçilecek

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, yeni uygulama ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Amaç olumsuz durumların önüne geçmek. Mesela dükkan ve evlerde kirayı az gösterenler oluyordu. Amaç bunların önüne geçmek. Bir yerde takip sistemini başlatmak amaç. Artık ödemeler resmi bir şekilde yapılacak. Bu uygulama daha çok gayrimenkul sahiplerini etkileyecek. Çünkü bazı işyeri sahipleri kaçamak yapıyordu. Örneğin dükkanında 10 bin liraya kiracısı bulunan bir işyeri sahibi, tahsilatın yarısını elden yarısını banka aracılığıyla yapıyordu. Bu vergi kaçağıydı tabi” 

Kaynak: Haber Merkezi