2024 yılının ilk yarısını sanayici açısından değerlendirir misiniz?
Sanayiciler açısından oldukça flu bir süreç yaşadık. Çok fazla spekülasyonlar yapıldı, ‘seçimden sonra kurlar çok yükselecek, piyasa şöyle olacak’ gibi... Dolayısıyla geçtiğimiz üç ay boyunca gerçekten özellikle nakit tarafında sıkıntılar var, işler azaldı, firmaların büyük bir kısmı finansman yönünden sıkıntı yaşıyorlar. Bazıları üretimi durdurmak istediklerini söylüyorlar, bazıları ‘giderleri ödeyemiyorum’ şeklinde serzenişlerde bulunuyorlar.
Şu anda ciddi sıkıntı var
Peki ne yapılmalı?
Tüketim değil ama üretim tarafının daha kontrollü bir şekilde destelenmeye ihtiyacı var. Bütün sistemin hepsini birden aynı sepete koyup da sıktığımız zaman herkes etkileniyor bundan. Üreten, istihdam sağlayan ve yatırım yapan insanların bir şekilde korunması gerekiyor ve onlara destek olunması gerekiyor. Hakikaten şu anda ciddi sıkıntı var, parasıyla da adama kredi vermiyorlar, bunları da duyuyoruz. Sıkı para politikası nedeniyle mümkün olduğu kadar kredi kullandırıp piyasadaki para arzının artmasını istemiyor ekonomi yöneticileri.
Somut bir ilerleme yok
Eskişehir’in demiryolu ile limanlara bağlanması gerektiğini vurguladınız açıklamalarınızda. Şu anda bu konu ne aşamada?
Çok somut bir ilerleme yok. Bursa tarafında bir çalışma var ama o da yüksek hızlı trenin Bursa’ya ulaşması ile ilgili bir çalışma. Bugün için Eskişehir Hasanbey’den kalkan trenler İzmir Derince limanına ulaşabiliyor. Ancak biz Gemlik Limanı tarafında bir bağlantı talep etmiştik. Orası ile ilgili şu an için somut bir ilerleme yok.
Bu konuda yetkililere nasıl seslenirsiniz?
Son dönemde bütçe imkanlarını bilmiyorum. Bütçe imkanlarının elverdiği en kısa sürede bu bağlantının yapılmasını talep ederiz. İşsizlik sorunu yok, işçisizlik sorunu var. Şu anda firmaların çok büyük bir kısmı çalışacak personel bulamıyor ve asgari üçerin bu rakamlara gelmesi her şeyi bozdu ve insanlar artık asgari ücretle de çalışmıyor. Belki 11 bin lira olan asgari ücret döneminde ki alım gücü, 17 bin liralık asgari ücret de olmuyor. Çünkü asgari ücrete yapılan zamdan çok daha fazla, piyasada özellikle hizmet sektöründe, çok daha fazla zamlar yapılıyor. Bu da maalesef alım gücünü arttırmıyor azaltıyor.
Bölge büyüyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz
Bu yıl ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Organize Sanayi Bölgesi’nden ciddi miktarda yer almak isteyen yatırımcılar var, onlarla ilgili alt yapı çalışmalarının hepsini tamamlamaya çalışıyoruz. Yeni kamulaştırma alanlarımız var onları yapmaya çalışıyoruz. Bölge büyüyor, bölge büyüdüğü zaman oradaki alt yapı hizmetlerinin de güçlendirilmesi gerekiyor, o tarafta da ciddi çalışmalarımız var. Birinci gelişme bölgemizde itfaiye teşkilatı kuruyoruz. O bölgede ticaret birimleri için çalışmalar yapıyoruz, planları bitmek üzere, onlar yapılacak, ibadethane yapılacak. Orada bölge müdürlüğünün bir hizmet noktası da olacak, irtibat noktası kurulacak. Birinci gelişme bölgesindeki alt yapı faaliyetlerini bu sene tamamlamayı planlıyoruz, ihalelerinin birçoğunu yaptık, geçen seneden yarım kalanları da tamamlarsak yol iyileştirilmelerini bu sene bitirmeyi planlıyoruz.
Yatırımın niteliğine bakıyoruz
Sizce Eskişehir yatırım için avantajlı bir kent mi?
Eskişehir yatırım için oldukça avantajlı bir kent. Bize de bu anlamda Türkiye’mizin birçok bölgesinden yatırımcılar geliyor. Ulusal firmalar da var, yerli firmalar da var. Dünya çağındaki firmalar da var. Ama biz yatırımın niteliğini, Eskişehir’e neler kazandıracağını istihdama yan sanayiye veya şehirdeki diğer aktörlere neler kazandıracağını sürekli sorguluyoruz. Yoğun emekle çalışacak teknolojik ürünlerin gerisinde kalacak yatırımlar artık Eskişehir’de karşılık bulmuyor. Biz istiyoruz ki, yüksek teknoloji ürünlerle yolumuza devam edelim. Eskişehir’in ihracatında yüksek teknolojili ürünlerinin payının mevcuttan çok daha yukarılara taşınması için biz de bu kriterlere uyan sanayicilere arsa verelim ve onların yatırım yapmalarına olanak sağlayalım, hedefimiz bu yönde. Dededen kalma metotlarla üretim yapacak, küçük olsun benim olsun mantığıyla çalışacak, ama çok da bizleri ileriye taşımayacak sektörlere de açıkçası çok sıcak bakmadığımızı da net bir şekilde söyleyebilirim.
Son olarak sanayicilere ne söylemek istersiniz?
Sanayiciler bir şekilde hayatını idame ettirmek durumunda. Herkesin ileriye dönük planları var, kimisinin yatırımları, kimisinin çalışanları, kimisinin başka başka planları var. Bunların hepsini yerine getirmeleri lazım. Bugünler geçer, inanıyorum, Türkiye gibi ülkelerin önü parlaktır. Bir şekilde bu sorunlar sıkıntılar giderilmeye başladığı zaman, söylemlerin sistemde, piyasada karşılık bulduğu günleri gördüğümüz gün zaten sorunlar yavaş yavaş ortadan kalkacak demektir. Dolayısıyla sanayicilerimiz işlerine sahip çıksınlar, üretmeye devam etsinler, güzel günler inşallah yakın olacak.