Yapay zeka teknolojisi, coğrafi, ekonomik ve kültürel verilerin analizinden sonuçlandırılmasına kadar geniş bir alanda etki gösteriyor. Türkiye coğrafyasının rekabetçi haritasını çizmek adına bir çalışma geliştirildi. Bu bağlamda, benzer özellikler taşıyan ve kendi içlerinde yarışan illerin eşleştirmesi yapıldı. Bu çalışma ile Muş’un rakip şehri de belli oldu. 

Yapay zeka Muş'a en büyük rakip olarak Bitlis'i belirledi. İki şehir de bölgedeki ticaret, kültür ve ulaşım açısından önemli bir konuma sahip. Bu sebeple doğal bir yarış söz konusu. Muş ve Bitlis, bir arada var olan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış uzun bir tarihçeye sahip iller. Bu durum ise, bu şehirler arasında kültürel ve tarihi bir rekabeti gündeme getiriyor.

Aynı zamanda Muş ve Bitlis, ekonomik yapıları bakımından birbirine benzer şehirler. Tarım, ve hayvancılık her iki şehrin de önemli sektörleri arasında. Bu durum da Muş ve Bitlis arasında ekonomik bir rekabetin olduğunu gösteriyor.

Bu örnekle, yapay zekanın etkileyici uygulamalarından biri olan bu çalışma, illerimiz arasındaki rekabeti çok çeşitli faktörlere dayanarak ortaya koydu. Dolayısıyla, rakip şehirleri belirleme süreci, gelecekte gerçekleştirilecek bir dizi farklı çalışmadaki öncü ve yol gösterici niteliğiyle öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi