İçli köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Ancak içli köfte yaparken bazen dağılma sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır.
İşte içli köftenin dağılmasını engellemek için kullanabileceğiniz kolay yöntemler:
1. İçli köfte hamurunun malzemelerine dikkat edin. İyi bir içli köfte yapabilmek için ince ve kaliteli bir bulgur seçmeye özen gösterin.
2. Bulgurunuzu ıslatın. Birçok tarife göre bulguru ıslatmanız gerekmese de ıslatılan bulgur sayesinde malzemeler daha kolay birleşir ve çatlama gibi sorunlar ortadan kalkar.
3. Bağlayıcı malzemelere özen gösterin. Un, irmik, yumurta ve dövülmüş et içli köftenin kıvamını sağlar ve dağılmasını önler. Yumurta kullanacaksanız, ıslattığınız bulgurun oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra ekleyin.
4. Yoğurma işlemine dikkat edin. İçli köftenin lezzeti, harcın güzelce yoğrulmasından geçer. Bu nedenle yoğurma işlemini sabırla ve özenle yapmalısınız.
5. İçli köfte harcına şekil verirken elinizi ıslatın. Bu sayede köfteyi daha rahat bir şekilde şekillendirebilirsiniz. Ayrıca eliniz kuruduğunda tekrar ıslatabilmeniz için yanınızda bir kase su bulundurun.
6. Köfteleri dinlendirin. İçli köfteleri şekil verdikten sonra bir tepsiye dizin ve üzerini streç filmle örtün. Eğer zamanınız varsa, buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Böylece köfteler sıkılaşacak ve dağılma ihtimali azalacaktır.
7. Pişirme yöntemine dikkat edin. İsterseniz içli köfteleri haşlayabilir, isterseniz kızartabilirsiniz. Ancak suyun veya yağın çok sıcak olmamasına özen gösterin. Ayrıca köfteleri pişirirken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Çünkü karıştırdıkça dağılma ihtimali artar.
İçli köfte yaparken bu ipuçlarını takip ederek köftenizin dağılmasını engelleyebilir ve lezzetli bir içli köfte elde edebilirsiniz.
İçli köfte için malzemeler
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
3 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı (silme) pul biber
2 çay kaşığı tuz
200 gram tereyağı veya margarin (14 yemek kaşığı)
550 gram kıyma
1/2 çay bardağı su
4 adet orta boy soğan
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı nane (arzuya göre)
2 çay kaşığı pul biber (arzuya göre)
1 çay kaşığı kekik (arzuya göre)
1 çay kaşığı karabiber (arzuya göre)
1 çimdik kimyon (arzuya göre)
10 sap maydanoz
1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
İçli köfte yapılışı
Bulguru ve irmiği ağzı kapalı bir kapta sıcak su ile ıslatın ve yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
Tencereye 200 gram yağı alın ve kıymayı rengi dönene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Kıymanın her yerinin renk aldığını gördüğünüzde yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
Su çektikten sonra doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam edin.
Soğanlar tamamen kavrulduktan sonra tuz ve baharatları ekleyin. Ardından cevizleri ve maydanozları ekleyip ocaktan alın ve karıştırın.
Soğuması için başka bir kaba alın.
Bulgurlu karışımı bir tepsiye veya bir kaba çıkarın. Üzerine yağ, salça, un, yumurta, pul biber ve tuz ekleyip iyice yoğurun.
Yaklaşık 15 dakika yoğurma işlemi yaptıktan sonra hamuru bir araya getirin ve üzerini nemli bir bezle örtün. 30 dakika dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. İçini açarak hazırladığınız harçtan koyup kapatın.
Eğer hamuru açamıyorsanız yağlı kağıdın arasına koyarak büyükçe açın ve poğaça şeklinde harç koyup kapatın.
Kızgın yağda kızartın veya isterseniz suda da haşlayabilirsiniz.
Misafirlerinizi veya ailenizi lezzetli bir içli köfteyle buluşturmak isterseniz bu tarifi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!