Odunpazarı Kent Konseyi mahalle muhtarları ile buluşmaya ve mahallenin sorunlarını konuşmaya devam ediyor. Köy nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Yolcular, “Buradaki çözüm, sona gelmeden kooperatifleşme veya şirketleşme. Belediyelerimiz kooperatifçilik konusunda bize danışmanlık yapsın destek olsun. Size köyümüze özel bir bilgilendirme yapmak isterim. Birçok kırsal mahallede de benzer bir durum var.  Köy yaşlanıyor, şu an yaş ortalaması 63. Birçok insan hayvancılıktan ve tarımdan çekiliyor yada yakın gelecekte çekilecek” diye konuştu. 

Yolcular, köylerinin sorunlarını madde madde şu sözlerle aktardı; 

-Alt yapı, kanalizasyon sorunumuz  devam ediyor.
-Yarım kalan, kilit taş yapılmamış köy içi yollarımız var.
-Bugün üzerinde önemle durmamız gereken esas sorun,

köyde tarım ve hayvancılığın yavaş yavaş azalması. Köyde hayvancılık ve tarım yapan 5-6 genç kaldı. Hepsi eğitimli. Şehre göçenlerin de çocukları şehirde kaldı. Köyde göç edecek kimse kalmadı. Sona doğru yaklaşıyoruz. 

Belediye öncülüğünde bu çalışmaların başlatılması lazım

Köylerinde ekim plansızlığı da olduğunu belirten Yolcular, “Köyümüzün tahmini arazisi 14.000-15.000 dönüm civarında. Köyde çiftçilikle uğraşan yaklaşık 55-60 hane var.  Köyde 80 tane traktör var. Yaklaşık 55-60 traktöre hizmet eden, pulluk, mibzer, yonca biçme makinesi, balya makinesi, tırmık, römork, vb. ekipman var.  Bu araziyi 7-8 bilemediniz 10 traktörle  ve ekipmanla işleyebilirsiniz. Ortaya çok büyük bir sermaye çıkıyor. Ayrıca inanılmaz bir ekim plansızlığı var. Bal kabağı bu sene iyi para yaptı, deyip seneye çok fazla bal kabağı ekilip büyük kayıplar yaşanmaktadır. Düşünsenize, 14.000-15.000 dönüm araziyi, iyi bir planlama ile kooperatifin işlediğini, girdiler için büyük bir alıcı, ürettikleriniz içinde güçlü bir satıcı olmanız çok mümkün. 5-10’ar hayvan yerine 200-300 büyükbaşlı bir çiftlik olduğunu, tarımla ilgili olumsuzluklar hayvancılık içinde geçerli. Kooperatifçilikte yatkın hayvancılık yapan eğitimli gençler var, ancak onun dışındakiler gönüllü gözükmesine rağmen arkanızı döndüğünüzde olmaz bu iş deyip toplumu olumsuz etkilemektedir. Gerek akademiden, bu yetmez uygulamadan da insanlarla birlikte belediye öncülüğünde bu çalışmaların başlatılması lazım. 

Belediyeler küçük küçük destekler olmaya çalışıyor. İyi niyetli yaklaşım, fakat derman olmuyor. En fazla 100 dönüm arazisi olanın 25 dönümünün biçer parasını vermekle bir yol almak mümkün değil. (Büyükşehir belediye uygulaması) Köyümüz gençleri de, kooperatif bünyesinde tarım ve hayvancılık konusunda istihdam edilecekler. Sosyal güvenceleri ile birlikte, hem arazilerinden hem de emeklerinden para kazanacaklar. 

“Belediyede işçilik yaparak para kazanmaktan, köyde çok daha cazip koşulları yaratmak lazım” diyen Yolcular belediyeler bu işe şu şekilde destek olabileceğini açıkladı;

1-Kooperatiflerin kurulması aşamasından başlayarak, belli bir süre danışmanlık hizmeti vermeli. 
2-Belli bir süre, veteriner ve ziraat mühendisi istihdam ederek bu konuda destek vermeli.

Özellikle Tarımda üretim planlaması ,hayvancılıkta veterinerlik hizmetleri konusunda. 

3-Devletin verdiği hibe ve destek uygulamalarında öncü olmalı. 
4-Mali müşavirlik konularında belli bir süre  eleman desteği verebilmeli. 
5-Belli bir süre satış ve pazarlama uygulamalarında destek vermeli, sosyal yardımlarda kooperatiflerden alımlara öncelik vermeli. 
6-Belli bir süre Kooperatifin yapacağı yatırımlarda makine ve insan gücünden faydalandırmalı.

Muhabir: Fatih Arduç