Günümüzün hızla büyüyen sorunu obezlik! Tüm dünyanın ortak sorunu olan fazla kilolara karşı her gün bir çözüm yolu aranıyor. İnsanlar metabolizma hızını ve kilo yakımını hızlandırmak için kimyasal ürünlerden uzak durarak bitkisel doğal ürünlere yöneliyor.
Acı çehre tohumu zayıflamaya yardımcı olmasıyla son zamanların zayıflama trendini yakalıyor. Acı çehre tohumu tamamen bitkiseldir. Bu şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Ancak acı çehre tohumu her ne kadar zayıflamaya yardımcı olsa da yalnız başına tüketilmesi önerilmiyor. Zayıflamayı desteklemek için mutlaka spor ve diyet yapmakta şart. Unutulmamalıdır ki diğer takviye bitkiler gibi acı çehre tohumunu da kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
Acı çehre tohumu nedir?
Halk dilinde acı çehre olarak tanınan akdiken ağacının tohumu olan bitkinin tarihi çok eskilere dayanır. Acı çehre tohumunun Latince ismi rhammus catharcitus’tur. Acı çehrenin 4-9 santimetre arasında değişkenlik gösteren yaprakları vardır ve sapları dikenlidir. Bitkinin yetişmesi için güneş alması çok önemlidir. Acı çehre bitkisinin meyveleri olgunlaştıkça mor ile siyah arası bir renk alır.
Acı çehre tohumunun kullanım alanları nelerdir?
Acı çehre tohumunun kullanım alanı oldukça geniştir. Acı çehre tohumunun kendine has bir rengi vardır. Acı çehre bitkisinden kahverengi yeşil ya da sarı boya elde edilerek kağıt boyası olarak değerlendirilir. Acı çehre ağacının odunu da küçük mobilyaların yapımı için tornada işlenir. Acı çehre ecza ürünlerinde sıklıkla kullanılır. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı genellikle müshil ilaçlarının yapımında kullanılır.
Acı çehre nasıl kullanılır?
Acı çehre tohumunun birçok kullanma yöntemi vardır. Ancak hangi şekliyle tüketilecekse de mutlaka yemekten yarım saat önce ve ya yemekten yarım saat önce olacak şekilde olmalıdır.
Acı çehre tohumun olgunlaşan meyveleri toplanarak sıkılır. Sıkmayla elde edilen meyve özü şeker ile karıştırılır. Ortaya çıkan şurup içilebilir.
Acı çehre bitki çayı olarak da tüketilebilir. Acı çehre bitkisinin tohumları sıcak kaynatılmış suyun içerisinde beş dakika kadar dinlendirilir ve demlenir. Demlenen çay direkt olarak içilir.
Acı çehre tohumunun faydaları nelerdir?
Acı çehrenin faydaları saymakla bitmez. Acı çehrenin bilinen faydalarını sizler için derledik.
- Acı çehre metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
- Sindirim sistemini etkilemesiyle yağ yakımını sağlar.
- Kolesterolü düşürücü özelliği vardır.
- Vücuttaki su kaybına neden olduğu için ödem ve şişlikleri azaltır.
- Tohumundan yapılan bitki çayı tüketildiğinde tatlı yeme isteği azalır.
- Bağırsak hareketlerini düzenlemesiyle kabızlık sorununu çözer.
- İştah azaltma özelliği vardır.
- Vücudun sıkılaşmasını sağlar ve sarkmasını engeller.
- Prostatı iyileştirir.
Acı çehrenin zararları ve yan etkileri nelerdir?
Acı çehrenin yararları kadar zararları da vardır. Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi acı çehreyi de fazla ve bilinçsiz tüketmekten kaçınmalısınız. Özellikle diyabet hastaları, karaciğer hastaları, hamile kadınlar, böbrek yetmezliği olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.
- Su kaybına neden olduğu için vücudu bitkin bırakabilir.
- Sindirim sistemini hızlandırmasıyla karın ağrısı yapabilir.
- Bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için ishal yapabilir.
- Bağışıklık sistemini zayıflattığı için halsizlik yapabilir.
- Mide krampları ve mide yanması olabilir.
- İştah azalttığı için yeteri miktarda vitamin ve mineral alınamaz.
- Adet düzensizlikleri oluşabilir.