Peki, bu mistik kenti anlamak için dolaştığımız sokaklarında, parklarında, pazarlarında gördüğümüz insanların kimileri hangi ilin vatandaşları olabilir? Mardinliler haricinde bu tarihi şehirde en kalabalık vatandaş grubu hangi ilden? İşte yanıtınız ve belki de tahmininizi zorlayacak bir gerçek.

Mardin, her köşesi sanatın ve inancın huzur bulduğu bir şehir olarak dikkat çekerken, en fazla ikinci nüfusu yine kendisi gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Şırnak ilinden gelen vatandaşlar oluşturuyor. Komşu iller olan Mardin ve Şırnak; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yaşatıldığı iki güzide şehrimiz.

Deyim yerindeyse, Mardin, Şırnak’tan gelen vatandaşlarıyla birlikte demografik çeşitliliğinin boyutunu bir adım daha büyütürken, bu durum aynı zamanda Mardin’in kültürel sahasını daha da genişletiyor ve renklendiriyor. Bu durum, Türkiye'nin hoşgörü, birlik ve beraberliğinin bir sembolü hâline de gelmiş oluyor.

Yani Mardin, tıpkı bir mozaik gibi, birbirinden farklı parçaları bünyesinde toplayarak güzel bir bütünlük oluşturuyor. Sadece Mardinlilerin değil, Şırnak'tan gelen vatandaşlarının da hayat bulduğu bu şehir, kültürlerin ve insanların kaynaştığı bir pota işlevi görüyor. Böylelikle Mardin, tarihi ve kültürel dokusunun yanı sıra bir "ev sahibi" olarak da bütünleşiyor ve ziyaretçilerinden kalıcı sakinlere kadar herkesi kucaklama özelliğiyle farklılaşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi