Mardin Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan, 10 tane ilçesi bulunan, coğrafi ve kültürel yapısıyla şimdiye kadar bozulmamış, hangi zamanda nasıl bırakırsanız öyle geri bulacağınız şehirlerden birisidir. Her zaman büyüleyici bir yanının olması buradan gelir. Mardin’de zaman akar ama tarih durur.

Mardin tarih boyunca çeşitli uygarlıklara yurt olmuş bir şehirdir. Bu yüzden birbirinden farklı kültürler, inançlar buna keza da yapılar, camiler, kiliseler, çarşılar vardır. Bir Mardin gezisinde her şeyi görmeniz mümkündür. Ama en çok göreceğiniz şeylerden birisi ‘Mardin’ isminin gelmiş olduğu kaleler, taş yapılardır. Mardin, ismini kaleler anlamına gelen ‘Merdin’ kelimesinden almıştır. İlk başta bu biraz şaşırtıcı gelse de sadece il sınırları içerisinde bulunan 7 adet kalenin olduğunu gördüğünüzde bu ismi hak ettiğini düşünüyorsunuz. Peki Mardin ne ile meşhurdur? 

Elbette Güneydoğu mutfağının kokusu burnunuza geldi. Evet Mardin damak çatlatan lezzetleriyle adından sıkça söz ettiriyor. Fakat bunun dışında Mardin denilince akla gelen bir şey daha mevcut. O da elbette kadınların gerdanlarını, evlerin konsollarını süsleyen gümüşler…

Mardin tarihten bu yana gümüş işlemeleri ile anılır. Gümüş işlemelerine verilen genel bir isim olan ‘telkâri’ Mardin’den çıkmadır. İnce gümüş tellerinin birleştirilmesi ile yapılan tasarımlara telkâri denilir.

15'inci yüzyıldan bu yana Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde icra edilen telkâri sanatının ustaları artık eskisi kadar yetişmemekle birlikte, Mardin’de hala işinin ehli ustalardan alabileceğiniz birbirinden ihtişamlı gümüş takılar bulmanız mümkündür.

Mardin'in özelliği ne?

Mardin’in geçmişi çok eski yıllara dayandığını için farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış bu sebeple de farklı kültürler ve inanışlara şahit olmuştur. Bununla birlikte kültürel ögeleri, mimarisi, resimleri, ibadethaneleri çeşitlidir. Mardin’in en çok anılan özelliği büyüleyici farklılıkları barındırmasıdır. Bir diğer özelliği ise Türkiye’nin en çok üzüm yetiştiren ili olması ve bununla birlikte yıllanmış el yapımı şarapları olmasıdır. Mardin’den dönerken elinizin boş dönmesi mümkün değildir.

Mardin'de gezilecek yerler

Mardin’e ayak bastığınız an gezilecek yer aramadan ayaklarınız sizi görülmesi gereken yerlere götürecektir. Fakat yine de yolunu bulamayan gezginler için bir listemiz var. Mardin kiliseleri, medreseleri,camileri taş yapıları ile bilindiği için gezilecek yer denilince akla Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve son olarak kültürel gözlem için Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi) geliyor. 

Saydığımız yerleri gezmenin dışında da 6 asırlık Arasa Hanı'nda gezmeyi, baharatlar almayı es geçmeyin. Mardin’de vaktiniz olduğu sürece yapacak şey bulmanız kolaydır. Yeter ki Mardin’e varın, siz tarihi koklarken tarih sizi içine çoktan çekmiş olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi