Aşçı Fahrettin Sayın, pilavı bir sanat eserine dönüştürmenin sırrını paylaşıyor ve bu oluşumda önemli role sahip beş temel tüyonun neler olduğunu açıklıyor. Bunlardan biri, pilava ekstra bir lezzet katan tavuk suyunu kullanmak. Tavuk suyu, pilavın hem daha lezzetli olmasını sağlarken hem de daha parlak ve çekici görünmesini sağlıyor. Dahası, tavuk suyu kullanmanın dibi tutan pilav sorununu da çözdüğünü ekliyor.

Fahrettin Sayın'ın paylaştığı bir diğer öneri ise pirinci yıkamamak. Ona göre pirincin üzerindeki nişasta, pilavın daha iyi olmasını sağlıyor. Aynı zamanda su ölçerken, su yerine tavuk suyu kullanmanın da pilavın tadını artırdığını belirtiyor.

Sayın'ın paylaştığı diğer noktalar arasında pilavın pişirme süresi ve ateşin doğru bir şekilde ayarlanması da bulunuyor. Pilavın pişirme süresi pirincin cinsine bağlı olarak değişebilir. Ancak, ateşi yüksek tutmak pilavın daha hızlı pişmesini sağlıyor, fakat dikkat edilmeli, aşırı yüksek ateş pilavın dibinin tutma riskini de beraberinde getiriyor.

Pilav tarifi ve ölçüleri 

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su ya da tavuk suyu (Sade pirinç pilavı için 1 bardak su kullanılmalı)
  • 1 çay kaşığı tuz

Pilav nasıl yapılır? 

Pirinçler için altı yapışmayacak bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı koyup eritmeye başlayın. Ardından, erittiğiniz yağa süzgeçten geçirdiğiniz şehriyeyi ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun. Fakat eğer ki sade pirinç pilavı yapmayı tercih ediyorsanız, bu adımı geçebilir ve su miktarını da diğer malzemelerle birlikte azaltabilirsiniz. Dinlenmiş olan pirinçlerinizi, hazırlamış olduğunuz tencereye alın ve birkaç damla limon sıkın. Sadece biraz karıştırın; bir dakikadan az bir süre yeterli olacaktır. Daha sonra suyunuzu tencereye ekleyin ve ocağın altını kısıp pilav tenceresinin kapağını kapatın. On dakika sonra tencerenin kapağını kaldırın, bir tur karıştırıp suyunu çekip çekmediğini kontrol edin. Eğer ki pilavın suyu çektiyse, ocağın altını kapatın ve pilavın üzerine bir örtü koyarak dinlenmeye alın. Bu, pilavın soğumasını önleyecektir. Dinlenme süreci tamamlandıktan sonra pilavı, böylelikle düzgün ve derli toplu görünmesini sağlamak adına bir kase ile kalıplayabilirsiniz.

Afiyet olsun! 

Kaynak: Haber Merkezi