Kredi kartlarından alınan yüksek komisyonlar ve geri ödemelerin 45 günü aşkın bir süreyi bulması, esnafı alternatif yöntemlere yönlendirdi. Dolayısıyla birçok esnaf ve sokak satıcısı "kredi kartı geçerli" ibaresi yerine "IBAN geçerlidir" tabelalarını dükkanlarının camlarına asmaya başladı.

Kasaptan kuaföre, doktordan elektronik mağazasına her yerde IBAN

Özellikle kasaplar, manavlar, kuaförler, doktor muayenehaneleri ve elektronik mağazalarında yazarkasa yerine IBAN'ın olduğu QR kodlu tabelaları görmek artık mümkün. Kendi telefonunuzda QR kodunu taradığınızda, IBAN numarası hemen telefonunuza yükleniyor. Bu sayede, çok kısa bir sürede alınan hizmet ya da ürünün bedeli satıcıya ödenebiliyor.

Yüzde 2.5 Komisyon

POS cihazları üzerinden yapılan alışverişlerde taksit yapmaksızın peşin ödeme bile gerçekleştirilse, bu para esnafa ancak 45 gün sonra iade ediliyor. Üstelik komisyon oranları yüzde 2.5!a ulaşmış durumda. POS cihazlarının, cihaz, saha yönetimi, bakım/onarım ve kurulum gibi birçok maliyeti bulunuyor.

Günlük 100 bin TL ciro elde eden bir esnafın parasını hemen almak isterse, bankaya 2 bin 500 TL komisyon ödemek zorunda kalıyor. Bu durum, cirosu düşük ve pazarlık gücü olmayan esnaf için zorlayıcı oluyor. Bu nedenle alıcı ve satıcı ortak bir kazan-kazan formülü geliştiriyor.

Kayıt dışı riski bulunuyor

Ancak uzmanlar, bu yeni trendin bazı riskleri de beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor. Yazarkasa POS cihazlarının yerine IBAN'ın kullanılması vergi kayıplarına yol açabilir. 

Bir manav işletmecisi, neden IBAN ile ticareti tercih ettikleri ile ilgili şunları söyledi:

"Geçen ay bütün yazarkasa POS cihazlarını iptal ettik. Artık sadece nakit ve IBAN ile çalışıyoruz. Domatesi 20 TL'ye satıyoruz ancak banka bize bu ücreti 45 gün sonra ödüyor. Biz bu gecikmeli ödemelerle yeniden ürün alamıyoruz. Bu durumda ya domatesi 40 TL'ye satarız ya da satmayız. Dolayısıyla, ya nakit çalışmak zorunda kalırız ya da bankaların yüksek komisyonları ve uzun vadeli geri ödemeleriyle mecburen kabulleniriz. Bu durum fiyatlara enflasyon etkisi de yapıyor."

Kaynak: Haber Merkezi