Kocaeli Türkiye’nin en çok adı geçen şehirlerinden birisi. Gerek ticari alanda gerekse kültürel ve ekonomik konularda oldukça ismi anılıyor. İstanbul’a yakın olmasından dolayı çeşitli ticri işlerin yoğun olduğu ve nüfusunun oldukça kalabalık olduğu bu şehirde en sık sorulan soru Kocaeli ismini yazarken kesme işareti ile nasıl ayrılacağı…

Dil kuralları arasında iki kelimenin birleşmesi ile oluşan kelimeler özel isimse ve kesme işareti ile ayrılması gerekiyorsa genelde ‘y’ bağlayıcı eki kullanılmamaktadır. Fakat Kocaeli şehri iki kelime birleşiminden ziyade artık bir bütün olarak kullanıldığı için ‘y’ bağlayıcı ekine ihtiyaç vardır. Örneğin; ‘Kocaeli’ye gidiyorum’ şeklinde kullanılması doğrudur.

Kocaeli şehri hakkında en çok merak edilen bu soru Kocaeli halkı tarafından bile kafa karışıklığı yaratmıştır. Bunun sebepleri arasında dil kurallarını doğru kullanmak için tercih edilen ‘Kocaeli’ne’ kelimesi aslında doğru olarak kabul edilir ama şehir ismi olarak artık bir bütün olduğu için kuralı göz ardı ederek bu şehrin adını kullanmak gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi