Kırşehir, Türkiye'nin en aktif fay hatlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu fay hatları Kırşehir'i üçüncü derece deprem bölgesi olarak sınıflandırmaktadır. Kırşehir’den Orta Anadolu fay hattı geçer ve bu hat her neresi olursa olsun dikkat edilmesi, yakın çevrelerinde yerleşim alanlarının oluşturulmaması gereken bir fay hattıdır. Bu nedenlerden dolayı  Kırşehir'de yapılaşmada dikkatli olmak gerekmektedir. Fay hatları üzerinde veya yakınında yapılaşma yapmak, tüm tehlikeleri arttırmaktadır.

Kırşehir'de en son deprem ne zaman oldu?

Yüreklerin ağızlarda yaşandığı, depremden ve kayıplardan her geçen gün korktuğumuz anlarda en merak ettiğimiz sorulardan biri haline gelen bir diğer merak edilen konu ise Kırşehir’ de en son e zaman deprem oldu.

Öncelikle Kırşehir’de tarihte en büyük deprem 1938 yılında öğlen saatlerinde 6,7 şiddetinde meydana gelmiştir. Bu deprem büyük mal kayıplarına ve acı can kayıplarına yol açmıştır. Günümüzde yaşanan en yakın deprem ise 2023 yılının Mart ayında yaşanmış ve 1938 yılında yaşanan depremden daha küçük şiddetli gerçekleşse de korkutan anlar yaşanmıştır. Nitekim depremin büyüklüğü yaşanma anında hiç önemli değildir çünkü can havliyle güvenli olan bir alan bile tehlikeli hale gelebiliyor.

Bu nedenle depremlere önce psikolojik olarak hazırlıklı olmamız gerekiyor. Sağlam yapılanmalar, sağlam binalar yaptıktan sonra deprem anında sakin ve mantıklı davranarak önce kendimizi sonra etrafımızdakileri korumalıyız.

Kaynak: Haber Merkezi