Yapay zeka sistemleri, birbirinden farklı sektörlerde geniş bir alanda kullanılıyor. Veri analizi ve öneri sistemleri gibi teknolojiler sayesinde akla hayale gelmeyecek deneyler yapılıyor, sonuçlar elde ediliyor. Bunlardan biri de her ne kadar bir deney olsa da Türkiye'deki şehir isimlerini yeniden düzenlemek oldu. 

Bu deneyin en dikkat çeken sonucu ise Kilis'in yeni ismi oldu; "Atışalanı". 

Bu isim değişikliği, yapay zekanın algılayıcı bir zekaya sahip olduğunu, çevresindeki verileri analiz edip, belli kriterlere göre yeni adımlar atabileceğini gösteren bir örnek oldu.

Yapay zekanın bu deney sonucunda Kilis'e önerdiği isim "Atışalanı" oldu. Bu öneri, her şehrin kendi içerisinde meşhur olan özelliklerine ve tarihine dayanıyor. Yani yapay zeka, Kilis'in geçmişi ve karakteristiği hakkında veri topladı ve bu verilere dayanarak şehrin yeni ismini belirledi. İşte burada teknolojinin ne kadar etkili ve güçlü olduğunu görmek mümkün.

Yapay zekanın bu yeteneği, sosyal medyada büyük ilgi görürken bazı tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Şüphesiz şehir isimlerinin kimlik ve kültürle sıkı sıkıya bağlı olduğu düşünüldüğünde, bu tür isim değişikliklerinden kaynaklı uzun vadeli etkilerin incelenmesi gerekir. 

Kaynak: Haber Merkezi