Biz başladık

Kesikbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Şimdi diyebilirsiniz ‘Eskişehir Sanayi Odası olarak kent ile ilgili ne diyorsunuz, konut, barınma problemi… Siz gidin sanayinizde üretiminizi yapın, fabrikalarını önce dönüştürün’ diyebilirsiniz ama biz bu işlere başladık. Yaklaşık üç yıl oldu fabrikaların çok önemli bir kısmında şu anda karbon ayak izi, yeşil dönüşüm, çevresel etkiler ve analizleri ve eylem planları alınmaya başladı. Sanayiciler bu işin aslında kente göre baktığımızda çok çok ilerisinde. Çok çok daha fazla bir farkındalığı çalışanları ile birlikte yakalamış durumdalar ama biz aynı etkiyi maalesef kentimizde, şehrimizde göremiyoruz. Bu konuyla ilgili bir toplumsal bilincin mutlaka oluşturulması gerekiyor. Bu konuyla ilgili de mutlaka bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor”

Havalar daha sıcak olacak ve yaşanmaz olacak

Kesikbaş şu şekilde devam etti, “Bu kentte yaşayan bir birey olarak ve çalışanlarımızla birlikte yüz bin kişilik bir aile olarak biz aslında kente dair de bir şeyleri söylemek zorunluluğunu kendimizde hissediyoruz. Bu konuda topyekün hareket etmek gerekiyor. Aksi taktirde havalar daha sıcak olacak, çok daha sıcak olacak ve yaşanmaz olacak. Bu konuyla ilgili en azından bugünden itibaren ben kentte bir uyanış olmasını en büyük şekilde arzu edenlerden biriyim. Biz sanayiciler başladık ama kentte bu hareketi göremeyince kendimizde bir toplumsal sorumluluk bilinci oluştu. Bunu da herkesle paylaşmak istedik”

Toplumsal bir dönüşüme ihtiyacımız var

Bu konuda ortak bilinç oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Kesikbaş, “Ortak bilinci oluşturmak gerekiyor. Toplumsal bir dönüşüme ihtiyacımız var, bir zihniyet devrimine ihtiyacımız var. Bu zihniyeti dönüştürmemiz gerekiyor. Bundan sonra biz belediyelerle de görüşeceğiz, ilçe belediyeleri ile kamu kurumları ile yani bütün bileşenlere biz bunu aktaracağız. Bu aslında toplumsal bir sorumluluk. Bu kentte yaşıyorum, hayatımın en güzel yıllarını bu kentte yaşıyorum ama daha fazla tek başıma da olmak istemiyorum. Bu mücadele benim mücadelem değil, hepimizin mücadelesi. Yeşil bir Eskişehir isek eğer buna hep birlikte dönüşmeliyiz ama önce zihinleri dönüştürmemiz gerekiyor. Türkiye 2024 yılında harcayacağı dünya kaynaklarını 22 Haziran 2024 yılında bitirmiş durumda. Şu an 2025’den yiyoruz. Bu Eskişehir için de böyle. Bütüncül olarak bir kamuoyu oluşturmamız gerekiyor” 

Muhabir: Fatih Arduç