Odunpazarı Belediyesi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği öncülüğünde; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Eskişehir Alevi Dernekleri Platformu, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu ile birlikte 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçıyı anmak için bir dizi etkinlik düzenledi. “Aydınlığı Karartan Ateşin Yakıldığı Gün” sloganı ile gerçekleştirilen anma programı kapsamında Tolga Sağ Dinletisi gerçekleştirdi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (Cemevi) toprak sahada gerçekleştirilen anma dinletisine; Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Kamer Ali Durur, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Battal Sülük ile çok sayıda Eskişehirli katıldı. 

31 yıl geçmesine rağmen acımız dinmedi

Dinleti öncesinde konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2 Temmuz 1993’teki Sivas Katliamının üzerinden geçen 31 yıla rağmen acılarının dinmediğini söyledi. Sivas Katliamının hesabının sorulamadığının altını çizen Başkan Kurt, “Yargılama yapılamadı ve olay zaman aşımı ile örtbas edildi. Oysa insanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Mutlaka bir gün yargılanacaklar. Ve gerçek katilleri bulup, çıkaracağız. Biz Türkiye’de birlik, beraberlik içinde halkın değerlerine ve kıymetlerine sahip çıkmak zorundayız. Anadolu topraklarında yüzyıllardır birlikte yaşayan insanları, sıfatlandırarak kavga ettirmek, savaştırmak cinayetin asıl sebebidir. Türkiye’yi yöneten güçler, talimatı kimden alıyorsa, alıyor. Ama hesabını vermiyor. Elbette bu insanlık suçunun hesabı sorulacaktır. Bu günü unutturmayan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Derneği’ne teşekkür ediyorum. Tolga Sağ da her etkinlikte destek oluyor, gelip etkinliklerimize katılıyor. Ona da sizin huzurunda teşekkür ediyorum. Şunu bir kez daha yüksek sesle haykırmak istiyorum; Sivas’ı unutturmayacağız.  Bunu herkes bilmelidir” dedi. 
    
Konuşmaların ardından, Türk Halk Müziği Sanatçısı Tolga Sağ sahneye çıktı. Sağ, türkü ve deyişlerini Sivas’ta katledilen 33 aydın, yazar ve şair için söyledi. Duygusal anların yaşandığı anma dinletisi,  hep birlikte söylenen türkü ve deyişlerle sona erdi.  

Kurt Detay1-1Kurt Detay2-1Kurt Detay3Kurt Detay4Kurt Detay5

Muhabir: Beste Temel