Kastamonu Tiridi'nin kökeni Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Geçmişte Kastamonu'da düğün ve özel kutlamalarda ikram edilen bir yemek olarak bilinen lezzet, zamanla şehrin ve yörenin simgelerinden biri haline gelmiştir.

Kastamonu Tiridi'nin lezzeti, kullanılan malzemelerin tazeliği ve pişirme tekniğinde saklıdır. Yemeğin temel malzemeleri şunlardır:

Kastamonu simidi; Bu simit, diğer simitlerden farklı olarak elma pekmezi ile kaynatılarak hazırlanır ve bu da yemeğe özgün bir lezzet verir. Aynı zamanda bu simit susamsız bir simittir. Halk arasında kel simit olarak da adlandırılır.
Bir diğer malzeme kuzu veya dana kıymasıdır.
Süzme yoğurt veya sarımsaklı yoğurt tercih edilebilir.
Eritilmiş tereyağı yemeğin lezzetini tamamlar.
Lezzetli ve doyurucu olması için mutlaka kemik suyu kullanılır.

Bu muhteşem lezzete sahip yemeğin tam olarak neye benzediğini merak ediyorsanız gözünüzün önüne meşhur İskender yemeğini getirin. Hemen hemen aynı mantıkla yapılmaktadır. Kastamonu simidinden parçalar kesilir tabağın tabanına dizilir ve ardından diğer malzemeler tercihe göre sırasıyla konulur.

Kastamonu Tiridi, lezzetinin yanı sıra doyurucu ve besleyici bir yemektir. Simit ve etin protein kaynağı olması, yoğurdun ise probiyotik içeriği ile sağlık açısından da faydalıdır.

Kastamonu Tiridi Kastamonu mutfağının en önemli ve özel yemeklerinden biridir. Yöresel lezzetleri sevenler için ideal bir seçenektir. Kastamonu'yu ziyaret edenler için de şehrin lezzetlerini deneyimlemek için bir fırsattır.

Kastamonu Tiridi, lezzetinin yanı sıra tarihi ve kültürel açıdan da önemli bir yemektir. Kastamonu mutfağının en özel ve güzel lezzetlerinden biri olan bu yemeği denemeden Kastamonu'yu ziyaretinizi tamamlamış sayılmazsınız.

Kaynak: Haber Merkezi