Türkiye'nin çeşitli noktalarına yaşayan insanların birbirlerine nasıl hitap ettikleri konusu üzerinde duran bir araştırma şirketi, bu esrarengiz durumu aydınlatmak için bir girişimde bulundu. Bu çarpıcı çalışma, ülkemizin farklı illerindeki ve bölgelerinde yaşayan vatandaşların aralarındaki muhabbette kullandığı hitap şekillerinin bir "seslenme haritasını" oluşturdu. Bu harita hem bilgilendirici hem de dilimizin zenginliğini ve halk dilindeki çeşitliliği keşfetmek isteyenler için oldukça eğlenceli bulgular sunuyor.

Bu detaylı araştırmaya göre; Kahramanmaraş yerlilerinin birbirine genelde "Ede" şeklinde hitap ettiği görülürken, Adana sakinleri "Kirvem", Rize halkı "Bizim uşak" ve Kırşehir topluluğu "Bacanak" tercih ediyor. Bir diğer örnek olarak Eskişehir sakinleri "Hacım" derken, Kastamonulular genellikle "Dayının" diye sesleniyor. Kütahya halkı genelde "Gülüm" ifadesini kullanırken, Şırnak'takiler aralarında "Babo" hitap şeklini yaygınlaştırmış. Fakat Karaman'ın farklı ve özgün hitap şekli, gerçekten dikkat çekiyor.

Karaman halkı, kendi aralarında çok benzersiz bir kelime, "Nişleban" kelimesini kullanıyor. Bu, Karaman'ın dilinde benzersiz bir zenginliği ve çeşitliliği temsil ediyor. Nişleban sözcüğü “Ne yapıyorsun?” anlamına geliyor. 

Araştırmanın sonuçları açıkça gösteriyor ki, Türkiye'nin kültürel çeşitliliği, sesleniş biçimlerine bile yansımış durumda. Bu çalışma, Türkiye'nin dilsel ve iletişimsel özelliklerini daha iyi anlamamıza yardımcı olma kapasitesine sahip.

Kaynak: Haber Merkezi