Yapay zekanın hayatımızdaki varlığı, etrafımızı bir bambaşka perspektiften inceleme imkanı sunuyor. Bu durum, Türkiye'nin 81 ilinin detaylı bir değerlendirilmesi için bir kapı araladı. Yapay zeka aracılığıyla, şehirler arasındaki rekabetin ve bu şehirlerin sahip oldukları özelliklerin çok daha spesifik bir bakış açısıyla incelenebilmesi için bir altyapı oluşturuldu. Bu durum, bir haritada belirlenerek herkesin incelemesine sunuldu ve sosyal medyada yoğun bir ilgiyle karşılandı.
Yapay zeka, illerin coğrafi, kültürel ve ekonomik üstünlüklerini ve avantajlarını değerlendirerek, birbirleriyle nasıl yarışabileceklerini çözümledi ve bir harita oluşturdu. Bu durum, illerin yalnızca coğrafya üzerinde değil, özgünlükler ve kimlikler üzerinden de anlaşılması için bir fırsat tanıdı.
Rakip iller içerisinde, Karabük ve Kastamonu'nun eşleşmesi özellikle dikkat çekti. Coğrafik konumları, ekonomik yapıları ve turizm potansiyelleri kapsamında birbirlerine benzer özellikler sergileyen bu iki il, birbirlerine rakip olarak tarif edildi.
Türkiye'deki en çok rekabet halinde olan illerden biri olarak Karabük, Kastamonu ile çekişmektedir. Bu iki il arasındaki rekabetin nedenleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
Demir-çelik sanayisi ile tanınan Karabük, ekonomik anlamda Kastamonu ile yarışmakta. Orman ürünleri ve turizm sektörleri ile dikkat çeken Kastamonu, bu yönleriyle Karabük’ün ekonomik rakibi olarak görülmekte.
Tarihi ve estetik Safranbolu ilçesi ile bilinen Karabük, bu özelliğiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmakta. Kastamonu ise, sahip olduğu doğa güzellikleri ve zengin tarihi geçmişi ile ön plana çıkmakta. Dolayısıyla, her iki il de turizm sektöründe önemli bir rekabet içerisinde.
Hem Karabük hem de Kastamonu, sahip oldukları kültürel değerler bakımından benzerlik göstermekte. Her iki il de Osmanlı İmparatorluğu tarihinde önemli bir yere sahip olmuş ve bu sebeple zengin bir tarihi ve kültürel miras taşımaktadırlar.