İzmir'in konumu şehrin tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmasını sağlamıştır. İzmir tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve önemli bir kültürel alışveriş merkezi olmuştur. Şimdilerde ise her geçen gün nüfusu artarak devam etmekte, yaşam şartları zorlaşmaktadır. Popüler şehir İzmir’i bu kadar tercih edilen bir şehir yapan özelliği ne olabilir?

İzmir’in bu kadar sevilen sayılan bir şehir olmasını sağlayan sebepler arasında masmavi körfezi, içi sıcacık insanları ve sonsuzluğa açılan gün batımları vardır. İzmir 4 mevsim güzel bir şehirdir çünkü iklimi yaz-kış gezmeye eğlenmeye müsaittir.

İzmir’in coğrafyası bir balık kuyruğuna benzeyen körfezinin başında yer alır, uzun ve dar bir coğrafyaya sahiptir. İzmir Limanı, Türkiye'nin en büyük yedinci limanıdır ve her yıl milyonlarca ton yük ve yolcu taşımaktadır. Liman, şehrin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. İzmir'in batısında Urla Yarımadası, turkuaz denizi, altın kumlu plajları ve şifalı termal kaynaklarıyla eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Yarımada, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Aynı zamanda İzmir Enternasyonal Fuarı ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Fuar şehrin ekonomisine ve tanıtımına önemli katkı sağlamaktadır.

İzmir'in neyi meşhurdur?

İzmirliler bazı nesnelere eşyalara kendilerince bir isim koymuş ve yıllardır bu kelimeler hakkında tatlı tatlı atışmalar yaşamaktadırlar. Örnekler arasında süt mısıra “darı”, mutfak tezgahına “bango”, simide “gevrek”, çekirdeğe “çiğdem” kelimeleri yer alır. İzmir öncelikle bu konuşma diliyle meşhur olsa da meşhur olduğu başka bir şey vardır ki o da sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi “boyoz”. İzmir denilince akla boyoz gelir. Öyle ki gecenin bir yarısı sokakta yürürken seyyar satıcı birisi fırından yeni çıkmış sımsıcak boyozlarını satıyor olabilir. 

İzmirlilerin en sevdiği hamur işi boyoz İzmir’in simgesi haline gelmiş şeyler arasındadır. Her an her yerde sıcak bir boyozla karşılaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi