Türkiye’nin gözbebeği konumunda olan Ege’nin incisi İzmir’in birbirinden güzel 30 ilçesi var. Bu ilçeler, Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla’dır.

Aliağa

İzmir’in Aliağa ilçesi İzmir merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Aliağa’nın belirgin özellikleri arasında tarihi yapısından önce ticari yapısı gelir, zira büyük bir limana sahiptir. Bunun dışında da turistik gezi yapmak istediğinizde tercih edebileceğiniz, yazın serinlemek için denize girebileceğiniz temiz plajları bulunan, İZBAN ile ulaşımı kolay olan bir ilçedir.

Balçova

Balçova denilince akla termal sular gelir. İzmir merkeze 10 km uzaklıkta olan Balçova, İzmir’in merkezi sayılır. Birçok alışveriş merkezi ve restoranların bulunduğu Balçova’ya genelde teleferik için gidilir. Teleferikle yukarıya çıkıp İzmir’i yüksekten seyretmek müthiş keyifli bir etkinliktir. Ayrıca termal sulardan dolayı çevre sakinleri evlerinde ısınmak ve sıcak su için doğalgaz yerine termal su enerjisini kullanır.

Beydağ

İzmir merkeze neredeyse 134 kilometre uzaklıktadır. İzmirliler bile Beydağ’ın İzmir’in ilçesi olduğundan habersizdir. Mükemmel doğa güzelliklerine sahip Beydağ, kestane bahçeleriyle meşhurdur. Yolunuzun düşmesi halinde cennet gibi yemyeşil doğasını görmeden geçmeyin.

Bayındır

İzmir merkeze 79 kilometre uzaklıkta olan Bayındır ilçesi turistler tarafından sıkça ziyaret edilen tarihi yapıya sahiptir. Bayındır denilince akla gelen mis gibi kokan bir havadır çünkü İzmir’de en çok burada çiçek yetiştirilir.

Bayraklı

İzmir merkeze yaklaşık 12 kilometre uzaklıktadır. İzmir Adalet Sarayı da Bayraklı’dadır. Bu nedenle çevresi de buna göre şekillenmiştir. Ticari bir yapıya sahiptir çünkü etrafta birçok alışveriş yeri mevcuttur. Aynı zamanda muhteşem bir körfeze ev sahipliği yapar.

Bergama

Bergama İzmir’e 105 kilometre uzaklıkta olan İzmir’in uzak ilçelerinden biridir. Tulum peyniri, balık köftesi ile meşhurdur. Denize kıyısı olmadığı için yaz tatilleri için tercih edilmez. Fakat turistik geziler için kesinlikle listede yer almalıdır.

Bornova

İzmir merkeze 9 kilometre uzaklıktadır fakat İzmir’in denize kenarı olmayan merkezi denilebilir. Ege Üniversitesi yerleşkesinin ve hastanesinin Bornova’da olmasından kaynaklı yerleşim yeri bu yapıya göre şekillenmiştir. Öğrenci yoğunluğu olduğu için kafe ve alkollü mekanların birçoğu Bornova’da bulunur. Aynı zamanda İzmir Şehirlerarası Otogar da Borvova’dadır.

Buca

İzmir merkeze 10 kilometre uzaklıkta olan Buca bir diğer üniversiteye ev sahipliği yapan ilçedir. 9 Eylül Üniversitesi yerleşkesi de Buca bölgesindedir. Dar ve sık olan trafiği yaşayan insanları bezdirmiştir. Fakat Hipodrom’u ile sık ziyaret edilen ilçeler arasındadır. Ayrıca devasa Atatürk silüet heykeli de Buca’dadır.

Çeşme

İzmir Çeşme merkeze yaklaşık 102 kilometre uzaklıktadır. Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen İzmir ilçesidir. Yaz tatillerinin vazgeçilmezi olan Çeşme birçok mavi bayraklı plaja sahiptir. İzmir merkezden Çeşme’ye gitmek için Fahrettin Altay’dan kalkan otobüslere binerek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Çeşme Kumru’su yemeden de Çeşme’yi terk etmeyin.

Çiğli

İzmir merkezden 27 kilometre uzaklıkta olan Çiğli ilçesi İzmir Doğal Yaşam Parkı’na ev sahipliği yapar. Birbirinden çeşitli hayvanların geniş bir alanda ve doğal yaşamlarında konforlu bir hayat sürmelerini sağlayan doğal yaşam parkı hafta sonu çocuklarla gidilebilecek en güzel yerdir.

Dikili

İzmir merkeze yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan Dikili ilçesi en çok mavi bayraklı plaja sahip kıyılardan birisidir. Soğuk ve derin deniziyle meşhurdur. Yaz aylarında en çok ziyaretçi ağırlayan ilçelerinden birisidir.

Foça

İzmir merkeze 72 kilometre uzaklıkta olan Foça, kamp denilince akla gelen, birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapan tam bir yaz ilçesidir. Yeme içme kültürü ve mimarisi ile Yunanistan kıyılarını andıran Foça’da radyoyu açarsanız Yunan radyo kanallarına bile denk gelmeniz mümkündür.

Gaziemir

İzmir merkeze 13 kilometre uzaklıktadır. Adnan Menderes Havalimanı İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunur. Yani İzmir’e uçak ile seyahat ettiğinizde ilk ayak basacağınız yer İzmir’in Gaziemir ilçesi olacaktır. Buradan İZBAN geçtiği için şehir merkezine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Güzelbahçe

İzmir merkeze 30 kilometre uzaklıktadır. Genelde müstakil evlerin bulunduğu, denize kıyısı olan bir ilçedir ve ziyaretçiler yazlık ziyaretçileri olur. Organik pazarları ve sakin sahili ile meşhurdur.

Karabağlar

İzmir merkeze 7 kilometre uzaklıktadır. Yeni ev kuracakların uğrak yeri olan mobilya satış mağazalarını sıklıkla görebilirsiniz. Çevre illerden alış-veriş için Karabağlar’a gelenler de olacaktır. 

Karaburun

İzmir merkeze 104 kilometre uzaklıktadır. Muhteşem bir doğası ve harika bir denizi vardır. Engebeli yollara sahip olsa da vardığınız nokta her zaman sonsuz yeşil ve mavi uyumuna ulaşır.

Karşıyaka

İkinci İzmir denilebilir. Herkesin bildiği üzere ‘35,5’ söylemi ile kendini manevi olarak İzmir’den ayırmış bir ilçedir. İzmir merkezine 9 kilometre uzaklıktadır. Vapur ile ulaşım sağlanılabilir. Uzun geniş bir çarşıya sahiptir.

Kemalpaşa

İzmir merkeze 28 kilometre uzaklıktadır. Eski geleneklerden gelen boncuk ocaklarının olması ile ilçede sıkça boncuk ve boncuk yapımı ile ilgili yapılar görmeniz mümkün nitekim Kemalpaşa’da her yıl Nazarköy Boncuk Şenliği düzenlenir. Bir diğer meşhur ürünü ise kirazdır. Muhteşem doğasıyla kıpkırmızı kirazlar verir. Bu sebeple yine her yıl Geleneksel Kemalpaşa Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali düzenlenir. Çok sayıda ziyaretçi ağırlar.

Kınık

İzmir merkeze 127 kilometre uzaklıktadır. Kınık ilçesini ön plana çıkaran özelliği bozulmamış doğalık özellikleri ve kültür yapısıdır. Yerli halkın misafirperverliği içinizi ısıtır.

Konak

İzmir’in merkezidir. Herkesin önünde buluştuğu valilik meydanındaki Saat Kulesi ile meşhurdur. Ulaşım ağının merkezidir. Gitmek istediğiniz her yere buradan çeşitli toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı’nı ziyaret etmek isteyen turistler için her şeyin bir araya toplandığı tarih kokan bir yerdir. 

Menderes 

İzmir merkeze 22 kilometre uzaklıktadır. Eski adı Cumaovası olan bu ilçe Adnan Menderes Havalimanı adını alan Cumaovası Havalimanı değişikliğinden sonra ilçenin de adı değiştirilerek Menderes olmuştur. 

Menemen

İzmir merkeze 40 kilometre uzaklıkta olan Menemen, çömlekçilik ürünleri ile bilinir. Hatta Menemen sınırlarına girdiğinizi yol kenarında sıra sıza dizilmiş halde satılan çömlek ürünlerinden anlayabilirsiniz.

Narlıdere

İzmir merkeze 17 kilometre uzaklıktadır. Denize kıyısı olan bu ilçe yerleşim merkezi olmanın dışında askeriye ve ordu birliklerine ev sahipliği yapar. Bunun yanı sıra devasa büyüklükte Açıkhava Tiyatrosu’na sahiptir ve muhteşem gösterilere şahit olur.

Ödemiş

İzmir merkeze 121 kilometre uzaklıkta olan Ödemiş, tarım yapılması ile bilinir. İzmir’in ve çevre şehirlerin tarım ürünleri buradan temin edilir. Özellikle patatesi ile bilinen Ödemiş ilçesinde kurulan halk pazarları çokça ziyaret edilir. Pazarlar çevre illerden ziyaret etmeye gelen müşterilerle dolar taşar.

Seferihisar

İzmir merkeze 48 kilometre olan Seferihisar, yerli ve yabancı turistlerin sıkça ziyaret ettiği ilçelerden birisidir. Seferihisar denilince akla elbette ki birçok film yapımlarına ev sahipliği yapan, muhteşem görseli ve tarihi yapısı olan Sığacık gelir. Denizin kokusunu içinize çektiğinizde bir yıl unutmama garantisi verir.

Selçuk

İzmir’e 80 kilometre uzaklıktadır. Bilindiği üzere tarihi yapısı ziyaret edilmesi için yeterli özelliklere sahiptir. UNESCO tarafından Dünya mirası ilan edilen Efes Antik Kenti Selçuk’tadır. Her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayarak turistik zirveye ulaşır. İzmir’den İZBAN ile ulaşmak mümkündür.

Tire

İzmir merkeze 91 kilometre uzaklıkta olan Tire, yöresel ürünleri ile İzmir’i temsil eden ilçelerden birisidir. Yapısının farklı olmasından kaynaklı meşhur olan Tire köftesi de buradan çıkmıştır. 

Torbalı 

İzmir merkeze 45 kilometre uzaklıktadır. Torbalı İzmir’in denize kıyısı olmayan bir ilçesidir. Genelde gayrimenkul yatırımları ile bilenen Torbalı’da sık sık ev alıp satan İzmirli insanları görebilirsiniz.

Urla

İzmir merkeze 39 kilometre uzaklıkta olan Urla, İzmir’in hem denize kıyısı olan hem de çiftçiliğin yapıldığı doğası ve mavisiyle meşhur bir ilçesidir. Bir zamanlar meşhur dizi olan ‘Kavak Yelleri’ uzun süre Urla’da çekilmiştir. Ayrıca hem yerel hem yabancı turistin yöresel lezzetler için sık sık ziyaret ettiği uğrak noktası bir yerdir.

Kaynak: Haber Merkezi