İzmir köftesinin ilk olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, tarihçesinin 19. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. İzmir köftesinin ilk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapıldığı ve Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Türk topraklarına yayıldığı düşünülmektedir.
İzmir köftesinin farkı, diğer köftelerden farklı olarak, kıymanın iki kez çekilmesi ve malzemelerin iyice yoğrulmasıdır. Bu sayede köfteler daha yumuşak ve lezzetli olur. Ayrıca, İzmir köfteleri oval şekillerde yapılır ve kızartılarak pişirilir. Yani önce tüm malzemeler az oranda farklı bir yerde ve yağda kızartıldıktan sonra fırın tepsisine alınarak dizilir ve fırına verilir.
Aşamaları ile biraz uğraştırsa da lezzetine doyamayacağınız bir yemektir.
İzmir köfte harcı için malzemeler;
500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1 su bardağı bayat ekmek içi
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/4 çay kaşığı kimyon
1/4 çay kaşığı kekik
Tüm bunları güzelce yoğurduktan sonra oval şekiller vererek bir yere alıp dinlendirin. O sırada ise yanına koyacağınız malzemeleri patates ve biberi hazır edin. Fırın tepsisine girecek diğer malzemeler ve miktarları sizin tercihinize kalmıştır.
Bu yemeğin püf noktası malzemelerin yağda kızartıldıktan sonra fırın tepsisine alınmasıdır. Ve tamamen yağda pişirmemektir. Yani aslında lezzeti ve yumuşaklığı için önce kızgın yağda bir tur döndürülür.
Kızarttığınız köfteleri ve diğer malzemeleri fırın tepsisinde görsel zevkinize göre sıraladıktan sonra üzerinden salçalı su geçirmeniz yemeğinizin daha yumuşak ve sulu bir yemek haline gelmesini sağlayacaktır.
250 derece fırında 20 dakika pişirdiğiniz İzmir Köfteniz yemeye hazır! Afiyet olsun..