Eskişehir, kira getiri oranında birçok büyükşehri geride bırakarak yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Temmuz 2024 verilerine göre, Eskişehir'le birlikte Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum ve Konya gibi Anadolu şehirleri, İstanbul ve İzmir gibi metropolleri kira getirisi açısından sollayarak emlak piyasasında yeni bir trend oluşturdu.

Emlak piyasasındaki bu değişim, yatırımcıların dikkatini çekerken, uzmanlar yakın gelecekte konut yatırımlarına olan ilginin artacağını öngörüyor. Şu anda yüksek mevduat faizleri nedeniyle yatırımcılar faize yönelse de gayrimenkul uzmanları Eylül 2024 itibariyle yatırımcıların tekrar konuta yöneleceğini belirtiyor. Özellikle kira getiri oranının bazı şehirlerde yüzde 8'in üzerine çıkması, son zamanların en yüksek seviyesine ulaşması, bu öngörüyü destekler nitelikte.

Eskişehir’de konut fiyatları ne durumda? 

Eskişehir özelinde bakıldığında, son bir yılda emlak piyasasında ciddi bir hareketlilik göze çarpıyor. Kiralık daire metrekare fiyatı yüzde 69,1 gibi çarpıcı bir oranda artış gösterirken, satılık konut metrekare fiyatı da yıllık bazda yüzde 38,1 yükseldi. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı Anadolu şehirlerindeki yükselişe dikkat çekti. Özelmacıklı, "Asgari ücretin temmuz ayında zamlanmaması ve enflasyona ilişkin politikalar özellikle kira artışlarında tansiyonu azalttı. Ancak talep Anadolu'ya kayınca; bazı illerde kira artışları enflasyon oranının üzerinde gerçekleşiyor" açıklamasında bulundu. Ayrıca, inşaat sektöründeki düşüşe ve yeterli konut arzı olmamasına bağlı olarak kira fiyatlarının yukarı yönlü hareket ettiğini belirten Özelmacıklı, kısa vadede herhangi bir düşüş beklemediklerini vurguladı.


 

Kaynak: Haber Merkezi