İstanbul, tarihi en köklü şehirlerden birisidir. Her güzel yerine bir kez gitmeniz bile tüm İstanbul’u gezmek için yeterli gelmeyecektir. Her zaman çok sevilen ve hayranlık bıraktıran şehir olan İstanbul aynı zamanda gidemeyenlerin hasret çektiği büyülü şehirdir. Avrupa’ya da uzanan yakası sebebiyle Avrupa şehirlerine yakın olan İstanbul, Avrupa’nın en köklü tarihine sahip olan şehirlerden birisi olan İtalya’nın başkentine benzetilmiştir.

Türkiye’nin taşı toprağı altınla kaplanan, binlerce yıldır tarihin gelişimini izleyen yaşlı ve canlı şehir İstanbul, İtalya’nın başkenti olan ve çoğu özellikleriyle aynı olan Roma şehrine benzetildi.

Roma İtalya’nın en kalabalık nüfusuna sahip şehridir ve bilindiği üzere İstanbul da Türkiye’nin en kalabalık nüfuslu ilidir. Her nasıl ki yurt dışından gelen bir turist Türkiye dendiğinde aklına gelen, ilk seyahat etmek istediği şehir İstanbul oluyorsa, İtalya’da dediğimiz zaman aklımıza ilk yer de Roma olur. Bu nedenler ihtişamları ve ünleriyle kesinlikle benzer şehirlerdir. İstanbul yüzyıllar boyunca içinde sakladığı tarihi ögeleriyle heyecan uyandırırken, Roma’nın mimarisi ve tanıklık ettiği tarihi de bir o kadar heyecan vericidir. Roma için ‘ölümsüz şehir’ tanımı kullanılır. Bakıldığında İstanbul için de bu tanım gayet uygun olacaktır. Birbirinden güzel tarihi, kültürel ve doğal varlıkları ile iki zirve şehrin benzetilmesi İstanbul adına tüm Türkiye’yi gururlandırmıştır.

Yapay zekanın İstanbul’u Avrupa şehirlerinden Roma’ya benzetmesi tüm dışsal özellikleri bakımından doğru bir benzetmedir. Siz bu iki şehir arasında kalsanız hangi şehri tercih ederdiniz?

Kaynak: Haber Merkezi