Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında bir ya da iki çeşit değil birçok çeşit vardır. Çünkü bu mutfağı özel kılan kullanılan malzemelerin Isparta’da yetişen doğal ürünlerden yapılmasında saklıdır.
Isparta denilince akla ilk gelen lezzetlerden birisi yufka ekmeğidir. Yufka ekmeği Isparta'nın en meşhur yiyeceklerinden biridir. İnce ve uzun yufkalardan yapılan bu ekmek genellikle fırında veya sacda pişirilir. Yapılmaya başlandığı zaman fazla miktarda yapıldığı için de etraftaki komşulara dağıtmak Ispartalıların adetleri arasındadır.
Isparta’da çok sevilen bir diğer lezzet ise bakla boranidir. Bakla, yoğurt ve soğan ile yapılan bu yemek Isparta'nın en sevilen mezelerinden biridir. Damakta bıraktığı lezzet unutulmaz bir yoğunluktadır.
Gelelim Isparta’nın en özgün yemeği olan Banak yemeğine. Banak Ispartalı olmayanların anlayacağı dil ile, etin en lezzetli halidir. Isparta mutfağının en sevilen yemeği olan banak, etin en sağlıklı yöntemle yani haşlanarak pişirilmesinden ibarettir. Bu yöntemle et hem lezzetini hem de besin değerini korur.Banak yapımında kullanılan etin en uygun bölgeleri gerdan ve kaburgalardır. Bu bölgelerdeki etler yumuşak ve sulu olduğu için banak için idealdir. Sırt kemiği de banak yapımında kullanılabilir. Sırt kemiği, ete lezzet ve aroma katar. Mecbur kalındığında ise but veya kol da banak yapımında kullanılabilir. Ancak bu bölgelerdeki etler, gerdan ve kaburgalardaki kadar yumuşak ve sulu olmaz.
Isparta denilince akla gelen diğer lezzetler arasında ise şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gibi yemekler yer alır. Her koşulda Isparta’ya ziyaretiniz sonunda artı birkaç kiloyla döneceğiniz kesindir.