Eskişehir Küçük Kent Meclisinin, karar verme ve alma yetkisi yoktur. Ayda bir kez toplanarak, kendi seçtikleri, genel ve yerel konuları, gene kendileri seçip, TBMM’ye gönderdikleri milletvekili belediye başkan ve üyeleri ile  birlikte, ülke, toplumsal, özellikle de kentin sorunlarını  aracısız, doğrudan, düzenli ve sansürsüz olarak tartışmayı amaçlıyor.

    Eskişehir Küçük Millet Meclisi, 2 Mart 2024 saat 12.00’de toplandı. Gündeme göre Eskişehir küçük Millet Meclisi’nde Belediye Başkan ve Meclis üye adayları bir araya gelecekti. Eskişehir için söylemek istedikleri sözleri söyleyecekler, projeleri katılımcılarla paylaşacaklardı.

Toplantıya Eskişehir’deki tüm belediye başkan adayları ve meclis üye adayları, davet edildiği halde niçin katılmadı veya mazeretleri nedir bilinmez ama yapılan meşrû bir davete, icabet İslâm'ın teşvik ettiği bir ameldir. Hadisi şerifte; "Çağırdığı zaman, davetine icabet etmek, Müslüman’ın,  Müslüman üzerindeki haklarındandır."  (Nesaî, Cenâiz, 52;) buyrulur.

EkMM’ ye, davet edildiği halde, mazeretsiz olarak, davete icap etmeyen Belediye başkan ve meclis üyesi adayları, bu etkinliği, ya önemsemediler, ya da gereksiz gördüler. Oysa Sayın Sevim ŞAHİN,  yıllardır bu etkinlikleri düzenlerken, maddi ve manevi, büyük fedakârlıklar yapıyor. Aynı fedakârlığı, EkMM’ye, davet edilen,  kişi/kişiler ve Belediye başkan ve meclis üyesi adaylardan da beklerdik.

   Ayrıca Türkiye’de, Küçük Millet Meclisleri’nin, benzer bir örneği, ABD’de yaygın bir şekilde uygulanıyor. ABD’li parlamenter ve senatörlerin çıkıp, halka kendilerini anlattıkları toplantılara, ’Townhollmeeting’ adı veriliyor.
ABD’de, seçimlerden önce adaylar, bu toplantılara katılarak, kendilerini, yapacaklarını anlatıyor, soruları cevaplandırıyor ve oy istiyorlar. ABD Başkanı Barack Obama da başkanlık seçimlerinden önce, bu toplantılarda, halka kendisini anlatarak oy istedi ve sonuç ortada. Çünkü adayların, direkt halka ulaşmanın yolu bu tür toplantılardır.

ABD’de tablo bu iken, Eskişehir’de, EkMM’ye, milletvekili, belediye başkan ve sivil toplum örgütleri de arzu edilen boyutta katılmıyor. Oysa EkMM kent açısından olduğu kadar, sivil toplum ve siyasetçiler açısından da önemli kuruluştur.

EkMM’ de, en önemli kavram, “DİYALOG” dur. Hedef toplumda diyalog, hem de sivil toplumla siyaset arasında diyalogdur… Bu diyalogun sürekli, düzenli, önyargısız ve sansürsüz şekilde, sürdürülebilmesi, en önemli amaçtır.

             Eskişehir Küçük Kent Meclislerinin, üç genel ilkesi var: Birincisi, "Önyargıları ve sansürü kapı dışında bırakmak", ikincisi "bağcı dövmek değil üzüm yemek", sonuncusu ise "kararlar alıp uygulamak değil, önce birbirini duymak, anlamak, empati kurmaktır”.
             Ayrıca Eskişehir Küçük Millet Meclisi, sivil toplum ve siyaset arasında, diyalog ortamını oluşturmayı hedefliyor. Toplumun karşıtlıklarını değil, ortak paydalarını, ortaya çıkartarak, herhangi bir karar almadan, diyalog zeminini geliştirmeyi de  hedefliyor.

Adaylar, EkMM’ye gelmeseler de Eskişehirli seçmen, partileri değil, projeleri ve ekibi olan Belediye Başkan adaylarını tercih etmelidir. Çünkü çağımızda, lider ve yönetici dönemi bitti.

Lider ve yöneticilerin tanımı da değişti. Karizmatik bir kadronun, temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, Kurum/kuruluşlarda ve toplumda hala pirim yapıyor ama lideri, yönetici ve belediye başkanı ekibi, düşleri, projeleri  ve programı ile lider,  yönetici ve belediye başkanıdır.
Diğer yanda seçmen, yalın yurttaş kimliği ile ulaşabileceği adayları tercih etmelidir. Bu adaylar halk tarafından sevildiği gibi, unutulmazlar, herkese de örnek olurlar.
              Nitekim İzmirliler ve basın mensupları, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan, "yalın yurttaş kimliği” ile toplumsal ve kişisel, istemlerini gerektiğinde, İzmir Büyükşehir Başkanlarından, Rahmetli PİRİŞTİNA’ya, bürokratik engelleri de devre dışı bırakarak aktarabiliyorlardı. Rahmetli PİRİŞTİNA’nın, "  Halk Basın Benim Velinimetimdir” sözüne de tanık olmuştuk. Hala unutulmadı ve halk tarafından da örnek Belediye Başkanı olarak gösteriliyor

             Belediye Başkan ve meclis üyesi adaylarının, hepsi, EkMM’ ye katılmış olsalardı. İşin başında, Eskişehir’de, ekip ruhu oluşacak, adaylar birbirini tanıyacak, kazanan da kendiler ve Eskişehir olacak, toplantıya katılan, insanlarımızda, Belediye Başkan ve meclis üyeleri adaylarını da tanımış olacaktı.

 Belediye başkan ve meclis üye adaylarının büyük bölümü katılmadı ama 3’üncü kez Saadet Partisi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Sayın Fesih Bingöl, EMEP’in Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Hüseyin ÖGE,  Tepebaşı Belediye Başkan Adayı  Sayın Berivan ÖZKARA ve DSP'nin Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Sayın Garip YILDIRIM, katıldılar, Eskişehir’in, kullanma suyu ve diğer alanlarda dikkat çeken açıklamalarda da bulundular.

Sayın Sevim ŞAHİN ve katılımcıları kutluyoruz…