Giresun’daki arı ölümleri sadece Alucra ilçesini değil, çevre kentleri de etkileyebilir ve arıcılığı tamamen yok edebilir. 

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Alucra’ya bağlı köylerde arı yetiştiriciliği yapan üreticilerin yaşadığı arı ölümlerini araştırmak için kapsamlı bir inceleme başlattı.

Yapılan açıklamada, arılı kovanları bulunan üreticilerin desteklenmesi ve kovanların güncellenmesi esnasında karşılaşılan ölümlerin araştırıldığı belirtildi. İlçede bulunan 6 bin 530 arılı kovanın 2 bininde yapılan incelemeler sonucunda hemen hemen tüm köylerde arı ölümleri tespit edildi. Bu ölümlerin nedeni olarak mevsim şartlarının dengesiz ilerlemesi, kurak ve sıcak hava gibi mevsimsel değişikliklerin arıların hastalıklara yakalanmasına neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, Varroa Hastalığı hakkında da bilgi verilirken, bu hastalığın kanat ve bacaklarda deformasyon, kısa bacaklılık gibi vücut anormallikleri ve verim düşüklüğüne neden olduğu ifade edildi. Hastalığın arılar üzerinden kolayca diğer kovanlara yayılabildiği ve önemli bir tehlike olduğu vurgulandı.

Şu anda ilçede arı ölümlerinin yaklaşık olarak yüzde 30 civarında olduğu bildirilirken, konuyla ilgili önlemler ve çalışmalar hala devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı