25 Aralık tarihinde zamlı fiyatlardan satışı yapılacak olan ilaçları, depolar ellerinde tutarak eczanelere tedarik etmemeye başladı. Bu da eczanelerde hastaların ihtiyacı olan ilaçları alamamasına sebep oldu. 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç fiyatlandırmasındaki Euro kuru güncellenerek 14 liradan 17,5 liraya yükseltilmişti.
Eskişehir’de eczane rafları boş kaldı
Türkiye genelinde yaşanan kriz Eskişehir’de de etkilerini göstermeye başladı. Hemen hemen birçok eczane depolardan ilaç tedariği sağlayamadığı için raflarını yenileyemedi. Sorun eczacıları hasta ve hasta yakınları karşısında zor durumda bırakıyor.
“İyileşmek için zamlı fiyatları mı bekleyelim?”
Eskişehir’de yaşayan bir vatandaş doktorunun yazdığı ilacı çok sayıdaki eczanede bulamadı. Muadili bulunan ilacın sayısı da doktor reçetesine uymayınca vatandaş isyan etti.
Vatandaş şu sözlerle şikayetini dile getirdi;
“Kış günü hastalık zamanında olacak şey değil. Son gücümüzle doktora gidiyoruz. Doktor ilacı yazıyor ama eczanede ilaç yok. Muadili var onu vereyim ama reçetedeki sayıyla aynı değil tekrar doktora yazdırmanız gerekir diyor. Ülkede sağlık sistemi böyle mi iyiye gitti? İyileşmek için zamlı fiyatları mı bekleyeceğiz?”
İhtiyacı olan ilacı alamayan vatandaş, ilaç krizinin yaşanmasının çok üzücü olduğunu belirterek bir an önce bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.
“Ağrı kesici bile kısıtlı”
Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Çelik, günler öncesinden ilaçlara zam geleceğinin açıklanmasıyla büyük problemin başladığını ifade ederek “Devlet bunu 16 Aralık’ta açıklıyor. 25 Aralık’ta ilaca zam gelecek diyor. Açıkladığı gibi yürürlüğe girse bu hiçbir sorun kalmayacak. Basit bir ağrı kesici bile alırken depodan artık kısıtlı miktarda alabiliyoruz” dedi.
“Kara kara düşünüyoruz”
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Kararın yürürlüğe girmesi 25 Aralık olarak belirlendiği için depolardan ilaç akışı bugün itibarıyla oldukça azalmaya başladı. 10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. İlacın ulaşılabilir ve bulunabilir olması zorunludur. Aksi halde hayati öneme sahip birçok ilaç piyasada bulunamayacak duruma gelecek”